'Samen zorgen voor minder karton in keten'

'Samen zorgen voor minder karton in keten'

Royal FloraHolland vindt het belangrijk om in de keten het verpakkingsgebruik verder te verduurzamen en de hoeveelheid verpakkingsafval zo veel mogelijk te beperken. "Wij merken dat dit onderwerp ook steeds vaker hoog op de agenda staat bij onze aanvoerders en kopers. Denk bijvoorbeeld aan de eenmalige kartonnen beschermkraag. Door de transactieverkleining haalt de koper deze steeds vaker direct na de koop al weg en gaat de kraag in veel gevallen dus niet verder de keten in. Dit zorgt wel voor veel afval in de keten en dat willen we juist allemaal liever niet. Royal FloraHolland pakt samen met kwekers en kopers de uitdaging op om te zorgen voor duurzamere alternatieven én minder karton in de keten."

Beschermkragen worden vooral voor rozen gebruikt, omdat bij bepaalde cultivars bescherming van de bloemen nodig is. Voor rozen van 70cm en langer is de topkraag ontwikkeld, die op een opzetrek geplaatst wordt. Dit bespaart al circa 60% karton ten opzichte van de hoge kragen, die gebruikers direct op de emmer plaatsen. "Daarnaast zijn wij onlangs gestart met de ontwikkeling van een laag meermalig opzetrek om ook voor de 55 en 60cm rozen een duurzamer alternatief te bieden dat meermalig te gebruiken is."

Rozenkwekerij Marjoland stapt over op topkragen
Marjoland wil met respect voor mens, natuur en milieu werken. Water wat niet door de planten wordt opgenomen wordt na zuivering in eigen installaties hergebruikt, licht komt van energiezuinige LED lampen en bestrijdingsmiddelen zijn bijna volledig biologisch. Ook verduurzamen van verpakkingen is voor Marjoland een belangrijk duurzaamheidsthema. Leonie Plasman vertelt hierover: “We kijken bij Marjoland voortdurend wat er nog beter kan. We hebben de verpakkingswijze van al onze rozen kritisch bekeken en daarbij de beladingsgraad per fust zo optimaal mogelijk gemaakt waardoor we door de keten heen met elkaar besparen op transport. Het aantal gebruikte kartonnen beschermkragen hebben we zo laag mogelijk gemaakt en binnen de nodige beschermkragen besparen we dankzij de topkragen nog meer karton.”

Lees hier verder

Bron: Royal FloraHolland

Deel artikel



Vandaag op Tuinbouwmarktplaats...

Vandaag op Hortibiz Newsradio, luister terug!

Meld je aan voor dagelijks Goedemorgen Nieuws
Ontvang Goedemorgen!

Meld je aan voor dagelijks Goedemorgen Nieuws

Tuinbouwnieuws, ondernemen, markt en techniek

Hortibiz Newsradio
Luister mee!

Hortibiz Newsradio

24/7 nieuws en informatie

Werken bij Holland Hortimedia?
Solliciteer!

Werken bij
Holland Hortimedia?

Contentmanager m/v – Salesmanager m/v