Kas 2040: uitdagingen én oplossingen voor toekomst

Kas 2040: uitdagingen én oplossingen voor toekomst

Hoe ziet een kas in 2040 eruit? Bijvoorbeeld: welke teeltmethodes worden dan gebruikt, hoe wordt energie opgeslagen en hoe ziet de kasconstructie eruit? Die vragen onderzoekt Wageningen University & Research, BU Glastuinbouw in opdracht van het innovatieprogramma Kas als Energiebron. Onderzoeker Ilias Tsafaras: “We proberen de challenges voor de toekomst te voorspellen, en tegelijk te zoeken naar de oplossingen daarvoor.”

Kas als Energiebron is het innovatieprogramma dat energiebesparing en het gebruik van duurzame energie in de glastuinbouw stimuleert. Het is een gezamenlijk initiatief van Glastuinbouw Nederland en het Ministerie van Landbouw, Visserij, Voedselzekerheid enNatuur. Kas als Energiebron vroeg de WUR een concept-ontwerp te maken voor een Nederlandse kas in 2040. WUR voert het onderzoek uit met Delphy en Botany.

Tsafaras: “Om tot een ontwerp te komen, organiseren we onder meer enkele workshop-series. De eerste workshops waren met wetenschappers uit verschillende disciplines. Met hen hebben we gebrainstormd over belangrijke thema’s. Zo was er veel discussie over teeltsystemen: hoe kan robotisering bijvoorbeeld helpen bij een arbeidsintensief gewas als komkommer? Rijdt het gewas naar de robot? Of moet het gewas aangepast worden? De komende maanden hebben we workshops met bedrijven. Ook die bedrijven hebben verschillende expertises.”

Op basis van alle input maken WUR, Delphy en Botany een concept-design voor Kas 2040. Dat ontwerp zal uitgaan van zaken als: geen fossiele brandstoffen gebruiken, passend binnen het veranderde klimaat en geen emissies. Bovendien zijn er in de kas alleen technieken gebruikt mogen die binnen nu en enkele jaren commercieel beschikbaar zijn in de tuinbouw of een andere sector: dat was een voorwaarde van Kas als Energiebron.

Tsafaras: “De kans bestaat dat we meer ontwerpen maken: één type voor één teeltsysteem. Het maakt namelijk nogal wat uit of je een kas ontwerpt voor een gewas dat in de vollegrond groeit, of op substraat. Of dat het gewas meer keer per jaar wordt geoogst, of maar één keer. Of dat het een belichte teelt is, of niet.”

Bron: Wageningen U&R BU Glastuinbouw

Deel artikel



Meest gelezen