Forse middelenreductie planten in tuincentra

Forse middelenreductie planten in tuincentra

CLM heeft op verzoek van de Tuinbranche in 2022 residu-analyses van gewasbeschermingsmiddelen uitgevoerd op sierplanten bij diverse tuincentra. Het aantal aangetroffen gewasbeschermingsmiddelen die niet zijn toegelaten is aanmerkelijk gedaald, zo luidt een van de belangrijke conclusies van CLM.

Deze analyses hebben plaatsgevonden in het kader van de Ambitie 4.0. In deze ambitie werken diverse partijen aan verduurzaming van de sierteeltketen in de vorm van bovenwettelijke eisen voor de toepassing van gewasbeschermingsmiddelen. De resultaten zijn inmiddels gepubliceerd in het CLM rapport. Positief is dat de traceerbaarheid van alle negentig onderzochte planten sterk is verbeterd. Slechts in één geval was de herkomst van de plant niet terug te leiden tot de kweker.

Duidelijker communiceren
Het hoogste aantal aangetroffen residuen per plant is lager en ook het aantal aangetroffen gewasbeschermingsmiddelen die niet zijn toegelaten is aanmerkelijk gedaald. Wel is een lichte stijging te zien van het percentage sierplanten waarbij de ambities worden overtreden. Dit komt vooral door het aantreffen van het insecticide acetamiprid. In de ambitie 4.0 is dit middel voor de meeste gewassen niet toegelaten. Het advies is de ambitie en de bovenwettelijke afspraken duidelijker te communiceren naar telers en hun teeltadviseurs.

 

Bron: CLM/Glastuinbouw Nederland

Deel artikel



Vandaag op Tuinbouwmarktplaats...

Vandaag op Hortibiz Newsradio, luister terug!

Meld je aan voor dagelijks Goedemorgen Nieuws
Ontvang Goedemorgen!

Meld je aan voor dagelijks Goedemorgen Nieuws

Tuinbouwnieuws, ondernemen, markt en techniek

Hortibiz Newsradio
Luister mee!

Hortibiz Newsradio

24/7 nieuws en informatie

Werken bij Holland Hortimedia?
Solliciteer!

Werken bij
Holland Hortimedia?

Contentmanager m/v – Salesmanager m/v