On the way to PlanetProof Week van start

On the way to PlanetProof Week van start

Deze week vindt de vierde editie van de On the way to PlanetProof Week plaats. Van 13 t/m 19 mei brengt SMK (Stichting Milieukeur), beheerder van dit keurmerk, samen met supermarkten, merkartikelfabrikanten en andere ketenpartijen het keurmerk bij de consument onder de aandacht. On the way to PlanetProof is het grootste topkeurmerk in Nederland voor aardappelen, groenten, fruit, bloemen en planten, zuivel en eieren. On the way to PlanetProof zorgt samen met meer dan drieduizend boeren en telers, verwerkers, handel en supermarkten voor verduurzaming van de landbouw. Tijdens de week zetten retail, keurmerkhouders, merkfabrikanten en andere partijen zich in om de consument bewust te maken van een duurzamere keuze door On the way to PlanetProof producten te kopen. Dit gebeurt met tal van acties met promotie in winkels, folders, websites, nieuwsbrieven en social media.

On the way to PlanetProof telt inmiddels meer dan drieduizend deelnemende boeren en tuinders. Deze deelnemers zetten zich elke dag in voor een duurzamere productie volgens de strenge eisen op acht verschillende duurzaamheidsthema's: energie en klimaat, gewasbescherming, bodem, bemesting, dierenwelzijn en -gezondheid, biodiversiteit, afval- en materiaalgebruik en water. Deze thema's weerspiegelen de integrale aanpak van het keurmerk om milieu-impact te verkleinen. Om consumenten te informeren over deze totaalaanpak en de verschillende thema's wordt in de On the way to PlanetProof Week elke dag aandacht besteed aan één van de duurzaamheidsthema's waar het keurmerk op toetst.

Impact in beeld
SMK is drie jaar geleden gestart met het monitoren van duurzaamheidsprestaties van certificaathouders. In 2023 is voor het eerst een overzicht met prestaties gepubliceerd. Een uitgebreide impactrapportage volgt in 2025. “Er is steeds meer belangstelling naar de impact die we maken met verduurzaming”, zegt Gijs Dröge, directeur van SMK. Dröge vervolgt: “Monitoringgegevens zijn niet alleen van belang om de claim van het keurmerk te onderbouwen, maar bieden ook waardevolle informatie aan bedrijven die op hun beurt ook moeten rapporteren welke prestaties zij leveren op het gebied van verduurzaming. We merken dat overheidsinstanties zoals ACM en maatschappelijke organisaties steeds meer belang hechten aan impactdata. Dat houdt ons scherp”.
De impact in verduurzaming van On the way to PlanetProof producten blijft gestaag doorgroeien met periodieke aanscherping van de eisen en het toewerken naar duidelijke tussendoelen voor 2030. Meer informatie hierover is te vinden op de website.

Onafhankelijk
On the way to PlanetProof is ontwikkeld en wordt beheerd door SMK (Stichting Milieukeur). SMK is een onafhankelijke, kundige en betrouwbare partner in duurzaamheid zonder winstoogmerk. Een unieke eigenschap van SMK is dat de ontwikkeling en het beheer wordt uitgevoerd in nauwe samenwerking met een uitgebreid netwerk van overheid, producenten, brancheorganisaties, maatschappelijke organisaties, retailers, adviesbureaus, wetenschap en ketenpartijen.

Bron:

Deel artikelVandaag op Tuinbouwmarktplaats...

Vandaag op Hortibiz Newsradio, luister terug!