Sneller en betrouwbaarder meten met Fotonica

Sneller en betrouwbaarder meten met Fotonica

In de glastuinbouw worden al veel sensoren gebruikt. Maar voor bijvoorbeeld vertical farming, autonoom telen en data-gedreven teelten is apparatuur nodig die nóg gevoeliger en nauwkeuriger is. Dat kan door gebruik te maken van fotonica, ofwel optische technologie. Fotonica maakt het onder meer mogelijk ziekten in gewassen sneller en nauwkeuriger op te sporen. Binnen het programma Agro Food Robotics zet de Business Unit Glastuinbouw en Bloembollen van Wageningen University & Research zich actief in voor de ontwikkeling van zulke sensoren.

Fotonica is nog een redelijk nieuw vakgebied, maar inmiddels zijn er – onder meer in Nederland en Frankrijk – veel bedrijven en organisaties actief op het gebied van deze technologie. Ze richten zich daarbij onder andere op de ontwikkeling van sensoren op basis van ‘photonics integrated circuits’ (PIC’s).

In de land- en tuinbouw wordt apparatuur op basis van fotonica al langere tijd gebruikt: zo worden spectraalcamera’s in sorteermachines, op drones of mobiele platforms ingezet voor detectie van defecten, ziekten of plantgezondheid. Maar er zijn meer nuttige fotonica-toepassingen voor de tuinbouw denkbaar. De vraag is: welke toepassingen, en welke techniek is daarvoor nodig?

WUR-onderzoekers namen eerder dit jaar deel aan een handelsmissie naar Frankrijk waarbij samenwerking met verschillende bedrijven binnen Fotonica-cluster in Bretagne werd verkend. Bovendien inventariseert WUR samen met de Haagse Hogeschool, Lentiz MBO Westland en softwarebedrijf PerClass de mogelijke toepassingen binnen de tuinbouwsector. In maart 2023 wordt daarover een workshop georganiseerd. Deze inventarisatie wordt gefinancierd door het Versnellingsprogramma internationalisering van Groenpact.

Daarnaast heeft WUR tijdens het congres van het International Plant Phenotyping Network, een workshop over de toepassing van fotonica in de phenotypering georganiseerd.

Op de laatst in Eindhoven gehouden PIC-Summit hebben WUR-onderzoekers een actieve rol gespeeld door deel te nemen aan een paneldiscussie over de toepassing van fotonica in AgriFood en het voorzitten van de Integrated Photonic Systems Roadmap International (IPSR-I) sessie voor de ontwikkeling van PIC’s voor dit vakgebied. Ook wordt er binnen WUR een actieve community met onderzoekers opgezet op het gebied van samenwerking en kennisuitwisseling in het brede agri-food domein.

Bron: Wageningen U&R BU Glastuinbouw

Deel artikel



Vandaag op Tuinbouwmarktplaats...

Vandaag op Hortibiz Newsradio, luister terug!

Meld je aan voor dagelijks Goedemorgen Nieuws
Ontvang Goedemorgen!

Meld je aan voor dagelijks Goedemorgen Nieuws

Tuinbouwnieuws, ondernemen, markt en techniek

Hortibiz Newsradio
Luister mee!

Hortibiz Newsradio

24/7 nieuws en informatie

Werken bij Holland Hortimedia?
Solliciteer!

Werken bij
Holland Hortimedia?

Contentmanager m/v – Salesmanager m/v