Hans Ligtenberg: Genoeg gepraat, te weinig gedaan

Hans Ligtenberg: Genoeg gepraat, te weinig gedaan

Een weblog van Hans Ligtenberg. Hij is oud-docent Groene bedrijfskunde aan de hogeschool Inholland in Delft en tegenwoordig actief als zelfstandig adviseur. Deze weblog schreef hij exclusief voor Goedemorgen.

Op maandag 22 april aanstaande wordt in vele landen de dag van de aarde gevierd. Het is de bedoeling dat we dan even stil staan en aandacht geven aan de toestand van Moeder Aarde. 

Op zich een nobele gedachte om even na te denken over de toestand van onze planeet die ons iedere dag weer voedt. Als we heel eerlijk zijn, slaat de schrik ons toch om het hart. Delen van de aarde staan onder water of staan in de fik. Hebben last van regen en storm of hebben een vreselijk tekort aan (drink)water. Een tekort aan water om de gewassen te bewateren en drinkwater voor onze eigen soort. Veel regeringen worstelen met beleid en maatregelen om de gevolgen van de klimaatverandering in de hand te houden. Het is ook maar net hoe je er tegenaan kijkt. De één maakt zich zorgen en wil direct maatregelen, de ander denkt 'het zal mijn tijd wel duren'.

De natuur overleeft het allemaal wel, maar of onze soort (de mens) al deze ellende overleeft is zeer de vraag. In Zwitserland hebben de oudjes gelijk gekregen van de hoogste rechter toen zij klaagden over gebrek aan daadkracht van hun regering om de gevolgen van bijvoorbeeld hittestres te beperken. Nu is Zwitserland een zeer welvarend land, maar wat zijn de consequenties van de klimaatverandering voor landen in Afrika, Latijns Amerika en dichter bij huis de landen rond de Middellandse Zee. Zonder voedsel overleven we wel een paar weken, maar zonder drinkwater slechts een paar dagen. En het gaat hard, het laatste jaar is er bijna ieder maand wel een klimaatrecord gebroken. Daar waar onze voorouders eeuwen over deden doen wij even in enkele tientallen jaren. Toch zijn er lieden die het niet begrijpen, volgens een oud-Bijbelse spreuk  'zij zijn ziende blind en horende doof'.

Nu omvat duurzaamheid meer dan het klimaat alleen, het gaat ook over zuinig omgaan net grondstoffen, eerlijk delen, fatsoenlijk met elkaar omgaan en voor elkaar zorgen. Genoeg stof tot nadenken dus!

Om daar wat aan c.q. mee te doen nodig ik u van harte uit om op 22 april a.s. de presentatie van een onderzoek naar de stand van zaken m.b.t.  duurzaamheid (in de volle breedte) in Nederland, bij te wonen. Er is eigenlijk niet echt wat te vieren maar we maken er toch een feestje van. U bent op 22 april vanaf 14.30 uur van harte welkom bij Inholland Delft voor de presentatie. Enkele interessante sprekers, beleidsbepalers en studenten zullen op de uitkomst van het onderzoek reageren. In de hoop om gezamenlijk toch stappen te kunnen zetten op weg naar een leefbare aarde waar het voor een ieder goed toeven is.

Leuk, als u zich even aanmeldt: hans.ligtenberg@inholland.nl.

 

Bron: Hans Ligtenberg

Deel artikel



Vandaag op Tuinbouwmarktplaats...

Vandaag op Hortibiz Newsradio, luister terug!

Meld je aan voor dagelijks Goedemorgen Nieuws
Ontvang Goedemorgen!

Meld je aan voor dagelijks Goedemorgen Nieuws

Tuinbouwnieuws, ondernemen, markt en techniek

Hortibiz Newsradio
Luister mee!

Hortibiz Newsradio

24/7 nieuws en informatie

Werken bij Holland Hortimedia?
Solliciteer!

Werken bij
Holland Hortimedia?

Contentmanager m/v – Salesmanager m/v