BLOG Peter Smulders: Allemaal eigenaars

BLOG Peter Smulders: Allemaal eigenaars

Een weblog van Peter Smulders, exclusief geschreven voor Goedemorgen. Peter is mede-eigenaar van Free Launch. Dit bedrijf begeleidt al meer dan 20 jaar ondernemers in de tuinbouw bij de professionalisering van hun organisatie en de mensen die daarin actief zijn.


Als je de vraag gesteld krijgt "wie is hier de eigenaar van dit bedrijf" zul je als eigenaar van het bedrijf zeggen "Dat ben ik". En je medewerkers zullen zeggen: "dat is hij".

Sta er eens bij stil dat al jouw medewerkers eigenlijk óók eigenaars zijn van jouw bedrijf. Van jouw leidinggevende tot de draaiers of oogsters. Allemaal hebben ze een verantwoordelijkheid voor een stúkje succes van jouw bedrijf. Ze zijn als het ware eigenaar van hún deel van het bedrijf waarvoor zij verantwoordelijk zijn.

Sta JIJ er wel eens bij stil?
En staan ZIJ daar wel eens bij stil?

Leiderschap
Wat is eigenlijk "leiderschap"? Er worden ontiegelijk veel "leiderschapstrainingen" gegeven. Zonder dat er een definitie aan gekoppeld is.

In zijn boek "De Perceptie Paradox" citeert schrijver Marcel van der Loo de leiderschapsexpert John C. Maxwell. Die schrijft: "In de basis komt leiderschap met name neer op één eigenschap: Invloed". Marcel voegt daar in zijn boek, als belangrijk leiderschaps-kenmerk aan toe: "eigenaarschap". En ik voel dat met hem mee.

De kern van goed leiderschap is dus dat je eigenaar bent van een werkveld. En dat ook zo voelt.

Een voorbeeld. Als het jouw taak is om de substraatbakken te vullen dan betekent eigenaarschap: de verantwoordelijkheid voelen om dat goed, precies en tijdig te doen. Eigenaarschap betekent óók dat je zelf bepaalt óf, hoe precies en wanneer je dat doet. Je hebt invloed op dat werk. En jij bepaalt óf je het doet. En of je het goed doet (of je er met een Jantje van leiden vanaf maakt).    

Motiveren door invloed en eigenaarschap
Wat een mooie gedachte. Dat iedereen in jouw bedrijf mede-eigenaar is van jouw succes. En dat iedereen in je bedrijf invloed heeft op een deel van het succes. Óf een deel van de ellende. Daar moeten we de ogen ook niet voor sluiten.

Met dat in het achterhoofd kan dit een uitstekende motivatie zijn voor medewerkers. Dat je ze leert beseffen dat zij, hoe beperkt hun taak ook is, onderdeel zijn van het succes van het bedrijf. Door mede-eigenaar te zijn. En door hun eigen invloed goed aan te wenden. Dat geldt natuurlijk voor leidinggevenden in je bedrijf. Maar óók voor jouw uitvoerende medewerkers: de draaiers, dievers, oogsters enz.

Bron: Peter Smulders

Deel artikelPaprika Horti Newsradio
Luister mee!

Paprika Horti Newsradio

24/7 nieuws en informatie

Meld je aan voor dagelijks Goedemorgen Nieuws
Ontvang Goedemorgen!

Meld je aan voor dagelijks Goedemorgen Nieuws

Tuinbouwnieuws, ondernemen, markt en techniek

Werken bij Holland Hortimedia?
Solliciteer!

Werken bij
Holland Hortimedia?

Contentmanager m/v – Salesmanager m/v

Vandaag op Tuinbouwmarktplaats...

Luister terug! Belangrijke tuinbouw podcasts!