Weerbare chrysantenteelt zonder stomen een optie?

14-09-2020    10:56   |    Glastuinbouw Nederland

Glastuinbouw Nederland organiseerde op 1 juli en 3 september, samen met Delphy en Wageningen University & Research Business Unit Glastuinbouw, twee kennissessies rondom het onderwerp ‘’. Dit in opdracht van het programma Kas als Energiebron.

De kennissessies hadden vooral als doel om samen met chrysantentelers en veredelaars input te verzamelen voor kansen en knelpunten om door verbeterde weerbaarheid en perskluitkwaliteit de teelt stoomvrij te maken. Chris Blok (onderzoeker bij Wageningen Universiteit & Research) presenteerde daarin de strategie en activiteiten.

Nieuwe kansrijke onderzoekstappen
Het beeld is dat door middel van LED-belichting de weerbaarheid is te sturen en dat door een verbeterde perskluit problemen met wortelknobbelaaltje, trips, Fusarium en Pythium zijn aan te pakken. Hiermee zou mogelijk de teelt van chrysant stoomvrij kunnen worden gemaakt, wat nu veel aardgas kost.
Wel zijn er nog vragen die moeten worden beantwoord. De daarop volgende discussie met de telers en veredelaars was levendig, met bijdragen van alle partijen en gericht op het vinden van nieuwe en potentieel kansrijke onderzoekstappen. Nu wordt een onderzoeksvoorstel verder uitgewerkt en ingediend bij het programma Kas als Energiebron.

Bekijk hier de presentatie van de kennissessie en het verslag met de belangrijkste punten.


Reacties (0)

Er zijn nog geen reacties

Reageer op dit bericht

Meer nieuws

Tegenspraak op het werk

Niemand vindt het leuk om te horen wat er fout gaat. En zeker niet als je leidinggevende bent. Maar wie niet...

Instagram: Punki Lune

Joyce Lansbergen toont op Instagram vol trots de Punki Lune. De gerbera maakt deel uit van het nieuwe...