Wat kunnen managers leren van straatkinderen?

10-12-2019    10:04   |    Nu.nl

Op straat geldt niet alleen het recht van de sterkste. Alleen de meest vindingrijke, flexibele en proactieve kinderen redden het, zo merkte de Belgische Arnoud Raskin toen hij een zomer in Colombia werkte met straatkinderen. "Hier zouden managers een hoop van kunnen opsteken", zegt hij in gesprek met Nu.nl.

En dus ontwikkelde hij met zijn organisatie StreetWiZe leiderschapstrainingen aan de hand van de kwaliteiten van deze 'kampioenen' van de straat. Met de opbrengst financiert hij Mobile School, een rijdende school voor straatkinderen wereldwijd.

Als student industrieel ontwerpen vertrok je voor een zomer naar Colombia. Daar kwam je voor het eerst in contact met straatkinderen. Niet veel later ontwierp je de Mobile School, een trekkarretje met uitschuifbare borden. Twintig jaar later werk je nog steeds met straatkinderen. Wat raakt je zo in deze kinderen?
"Voordat ik voor eerst naar Colombia vertrok, had ik een bepaald beeld bij straatkinderen. Ik dacht dat kinderen die leefden in zulke totale armoede wel behoeftig en hulpeloos zouden zijn. Maar toen ik met deze kinderen in aanraking kwam, zag ik dat sommige van hen juist enorme vindingrijke overlevers zijn."

"Als straatkind leef je in permanente onzekerheid en de concurrentie op straat is moordend. Een plek om te slapen of eten: niets is vanzelfsprekend en voor alles moet je vechten. Ik heb gezien dat veel kinderen die op straat terechtkomen het niet redden."

Over welke eigenschappen moet je beschikken om het wél te redden?
"Je moet allereerst een positieve focus hebben. Dat wil zeggen dat je de mogelijkheden die zich voordoen ziet en daar ook gebruik van maakt. Ten tweede moet je wendbaar zijn. Je leeft in voortdurende onzekerheid en moet je dus voortdurend aan nieuwe omstandigheden kunnen aanpassen. Ten derde is creativiteit en vindingrijkheid essentieel."

Lees hier verder


Reacties (0)

Er zijn nog geen reacties

Reageer op dit bericht

Meer nieuws