Blog: Global Challenges, Dutch Solutions

18-11-2019    09:35   |    Jolanda Heistek

Een weblog van Jolanda Heistek. Zij is programmamanager bij Greenport West-Holland. Heistek schrijft deze weblog exclusief voor Goedemorgen.

Het regionale tuinbouwcluster is wereldwijd nummer 1 als het gaat om product en proces. Maar in de toekomst zijn wellicht andere thema's belangrijker. De gezondheid en het geluk van de stedelijke bevolking bijvoorbeeld, en duurzame productie. Die overgang is een flinke puzzel. Een puzzel bovendien die de tuinbouw niet alleen kan oplossen.

Puzzels
De wereldbevolking stijgt - naar 10 miljard in 2050! - en zal steeds vaker in steden wonen. Tegelijk verandert het klimaat. Beide ontwikkelingen zorgen voor een discussie over duurzame productie van gezonde voeding. Tegelijk is het belangrijk dat we in de toekomst plezierig wonen. Vergroenen dus.
De tuinbouw zal zich moeten focussen op het snijvlak van duurzame, en gezonde voeding én nieuwe, gezonde leefomgevingen in de stad. Een ingewikkelde puzzel waaraan we nu al werken, zonder dat we weten hoe de uiteindelijke puzzel eruit gaat zien. Wat we wél weten is hoe de huidige puzzel eruitziet. Dus: we weten hoe we wereldkampioen werden, maar hoe worden we kampioen in een andere discipline?

Polarisatie
De paradox tussen de oude en nieuwe puzzel is steeds zichtbaarder. Kijk bijvoorbeeld naar de maatschappelijke discussie over stiktof en natuur. Die discussie polariseert steeds meer: de relatie tussen boeren en tuinders en consumenten wordt steeds meer op de spits gedreven.
De oplossing? Gezonde voeding en een gezonde leefomgeving integreren in het concept van een circulaire stad. Dat vraagt veel expertise, ondernemerskracht en cross-sectorale innovatie.

In de regio gebeurt het
Regionaal wordt er al hard gewerkt om cross-sectoraal samen te werken. Denk bijvoorbeeld aan gedeelde energiesystemen tussen bedrijven en omwonenden en aan hergebruik van reststromen.
Juist in de regio, daar gebeurt het. Daar ontstaan doorbraakinnovaties die aansluiten bij de uitdagingen van duurzaamheid én verstedelijking. Dit vormt in de toekomst een ijzersterk Nederlands exportproduct. Global Challenges, Dutch Solutions. We kunnen koploper worden op het gebied van de duurzame voedselvoorziening en leefomgevingen van de toekomst, maar alléén als we onze sector overstijgen en zelf het eerste voorbeeld worden van de circulaire stad.

Toekomstmakers
In eerdere blogs heeft u vaak gelezen over Toekomstmakers. Een van die Toekomstmakers is Marte Nooijen. Zij is als Trainee vanuit de Provincie Zuid-Holland 8 maanden werkzaam bij de Greenport West-Holland. Bovenstaande tekst is geschreven door Marte.


Reacties (0)

Er zijn nog geen reacties

Reageer op dit bericht

Meer nieuws

Work in progress...

Op ons internationale kanaal Hortibiz Daily News starten we binnenkort met 'Medical Monday'. Wat dit precies...