Wat is het belang van hygiëne in de tuinbouw?

23-01-2020    11:01   |    Goedemorgen

Hygiëne is steeds belangrijker geworden in de glastuinbouw. Hoewel desinfecteren van de kas ziekten en plagen voorkomt, is het belangrijk om ook rekening te houden met eventuele ziektes die binnendringen via mensen, machines en gereedschappen, zo geeft HortiHygienz aan.

Waarom is hygiëne eigenlijk belangrijk? Hygiëne is van belang omdat dit de kans op besmetting in het gewas verkleint. Eenvoudige handelingen komen ten goede van de gezondheid en kwaliteit van het gewas én de productie. Daarom is het ook belangrijk om op de persoonlijke hygiëne en de desinfectie van transportmiddelen te letten.

Persoonlijke hygiëne
Persoonlijk hygiëne van medewerkers vereist extra aandacht. Hiermee verklein je namelijk de kans dat ziekten en plagen binnendringen of zich verspreiden via mensen. Je kunt hierbij kiezen voor het doorvoeren van een eenvoudige persoonlijke hygiëne of een strenge hygiëne door middel van volledige geïntegreerde desinfectie. Maatregelen die je kunt nemen, zijn handendesinfectie, voetendefinfectie en volledige geïntegreerde desinfectie.

Desinfectie transportmiddelen
Naast de persoonlijke hygiëne is het van belang om wielen van heftrucks, rolcontainers, karren en palletwagens te ontsmetten. Door gebruik te maken van een ontsmettingsmat – speciaal ontwikkeld voor de desinfectie van transportmiddelen – wordt de indringing van ziekteverwekkers en plagen voorkomen. De mat is voorzien van antislipfolie aan de onderzijde, waardoor verschuiving niet mogelijk is.

Meer weten hierover? Lees het hier.


Reacties (0)

Er zijn nog geen reacties

Reageer op dit bericht

Meer nieuws

Aanmelden Spring Fair

Voor je het weet is het weer lente! Een periode waarin consumenten hun tuin weer zomerklaar willen maken. De...