Enquête aardbei geeft waardevolle resultaten

04-06-2021    10:31   |    Goedemorgen

Glastuinbouw Nederland is in maart gestart met een digitale enquête voor de gewasgroep Aardbei, waarin alle relevante thema’s zijn meegenomen. Dat heeft inmiddels genoeg reacties opgeleverd met bruikbare informatie voor de keuzes bij onderzoek en prioriteiten in de lobby.

In totaal zijn er 46 enquêtes ingevuld. Opvallend en positief is dat juist ook veel aardbeientelers die minder bestuurlijk zijn betrokken via een regionale werkgroep of LC hebben gereageerd. Uit de reacties blijkt dat 35 bedrijven aardbeien onder glas telen. Bij 27 van de 46 staat het gewas op stellingen met kleine kapjes en bij 18 op een stelling met grote kap of tunnelkas. 9 ondernemers gaven aan dat zij in de vollegrond onbeschermd telen en 4 in de vollegrond met bescherming, zoals wandeltunnels. Er hebben ook 3 bedrijven gereageerd met eigen plantopkweek.

De meest genoemde knelpunten rondom plantgezondheid zijn met grote meerderheid wittevlieg, Phytophthora en meeldauw. Daarnaast vormen pestalotiopsis, trips, spint, Suzuki fruitvlieg en aardbeibloesemkever vaak een probleem. Een enkele keer worden Erwinia, dwerggroei, wantsen, muizen, engerlinen, oorwormen en Duponchelia als knelpunt genoemd.

Lees hier verder


Reacties (1)

Christy Walton at 16.08.2022

Hallo bent u op zoek naar een lening voor schuldconsolidatie, ongedekte leningen, zakelijke leningen, hypotheken, autoleningen, studieleningen, persoonlijke leningen, risicokapitaal, enz! Ik ben een particuliere kredietverstrekker, ik verstrek leningen aan bedrijven en particulieren met een lage en redelijke rente van 2%. E-mail naar: christywalton355@gmail.com

Reageer op dit bericht

Meer nieuws