Voldoende calciumopname plant door inzet ProAct

19-07-2021    09:57   |    Goedemorgen

Inmiddels hebben we de langste dag van het jaar achter de rug en zal de daglengte en instraling sneller gaan afnemen. Ook zal vanaf gemiddeld half augustus het vochtgehalte in de kas toe gaan nemen. Daarbij wordt het voor gewassen richting de herfst steeds moeilijker om voldoende calcium op te nemen. Dit kan zich na enige tijd gaan uiten in afname van kwaliteit en/of de weerbaarheid van het gewas. Wanneer van eerdere jaren bekend is in welke perioden het gewas zwakker wordt, kan enkele weken ervoor worden gestart met het toepassen van ProAct, zodat gewassen alsnog voldoende calcium opnemen, zo laat Plant Health Cure weten.

ProAct is een oplosbare biostimulant die verschillende plantprocessen tot betere ontwikkeling simuleert. ProAct bevat Harpine eiwitten welke de plant activeren. Hierdoor zal de plant meer calcium en silicium gaan opnemen. Dit is terug te zien aan hogere waarden van met name calcium in plantsapanalyses.

Voldoende calcium zorgt voor meer kwaliteit
Door inzet van harpine eiwitten gaat de plant extra calcium opnemen. Als er voldoende calcium aanwezig is, wordt dit gebruikt bij versteviging van de plant. Dat betekent sterkere celwanden van wortels en blad en sterkere bloemen en vruchten. Door sterkere celwanden is er een extra “wall” in de plantverdediging om ongenodigde gasten buiten de plant te houden. Daarnaast speelt calcium een belangrijke rol in het aanschakelen van het afweersysteem.

Het product ProAct bevat zoals benoemd het harpine eiwit. Is het echter niet mogelijk voldoende micro-elementen en/of calcium toe te dienen, dan is het mogelijk deze in de bespuiting met het harpine eiwit samen toe te voegen.

Het product PreTect bevat naast de halve dosering van het harpine eiwit ook verschillende micro-elementen. De unieke combinatie van sporenelementen in chelaatvorm met harpine-eiwit vergroot de weerbaarheid van het gewas. Met ons product ColorTect wordt naast de micro-elementen ook magnesium en vooral extra calcium meegegeven met het harpine eiwit. Daardoor is het mogelijk deze nutriënten toe te voegen als bladmeststof als ze niet voldoende, of onvoldoende snel in de bodem beschikbaar worden gemaakt voor de plant.

Bladbemesting voor ontstressen van gewas
De meeste gewassen hebben een systeem ontwikkeld waarmee zij de organische stof, aminozuren en fulvine in waterdruppels via hun blad kunnen opnemen. Dit gebeurt niet door de huidmondjes zoals vaak wordt gedacht, maar via een systeem dat endocytose wordt genoemd. Dit is een proces op celniveau, waarbij een cel stoffen opneemt door deze in het celmembraan in te sluiten.

OPF 7-2-3 is ook in de glastuinbouw uitstekend geschikt als bladbespuiting om stresstolerantie van planten in een warme periode of na een GBM behandeling te verhogen. Door OPF 7-2-3 toe te passen voor een periode van bijvoorbeeld hitte, zullen de aanwezige aminozuren ervoor zorgen dat er extra energie en bouwstenen zijn om door te kunnen gaan met groei. De extra ruimte kan de plant ook gebruiken om zich beter te kunnen weren tegen ander externe factoren.


Reacties (0)

Er zijn nog geen reacties

Reageer op dit bericht

Meer nieuws

Meer gas uit Noorwegen

Noorwegen gaat meer gas aan Europa leveren om de forse stijging van de energieprijzen te keren. Het Noorse...

Instagram: IJskoude kas?

KG Greenhouses is momenteel bezig met een project in IJsland. Daar bouwt het bedrijf een kas van 3.500 m2....