Tip Alstroemeria week 46- 2017

27-11-2017    21:21   |    Marco de Groot

Gebruik doeken en vochtafvoer

Vochtafvoer:

Laatste weken is er sprake geweest van bijzonder zacht herfstweer. Omdat het ook nog eens behoorlijk donker is geweest, is bij de meeste bedrijven er gewerkt met grote raamstanden en warme buizen om de overtollige warmte van de WKK, vlot af te voeren. Er is daardoor sprake geweest van een actief klimaat.

Naarmate we meer richting december gaan zal er meer geschermd gaan worden. Er zijn nogal eens misverstanden over hoe dicht doeken zijn. De enkele energiedoeken die in de Alstroemeria teelt worden gebruikt, laten bij volledige sluiting, altijd nog zo’n 30 gram vocht per m2 per uur door. Dit is meer dan 3 keer de verdamping van een Alstroemeria gewas in de nacht (huidmondjes zijn nl nooit helemaal gesloten). Vanuit de grond/substraat zal zeker ook nog vocht verdampen maar ook dit kan door de bandjes van de doeken heen diffunderen.

Hoeveel vocht er door een doek heen diffundeert, hangt vooral af van het verschil in absoluut vocht (AV) onder en boven het doek. Door het doek volledig te sluiten in de nacht en boven het doek te luchten op temperatuur en vocht, wordt het AV verschil vergroot tussen de onder- en bovenzijde. Des te koeler de lucht boven het doek, des te lager het AV. Als het te warm en te vochtig wordt onder het doek (als bv de lampen aan gaan net na middernacht), is het advies om te starten met luchten aan de windzijde. Door juist aan de windzijde te gaan luchten, kan met minder raamstand dan de luwe zijde, meer temperatuur en vocht worden afgevoerd. Bovendien ontstaat door de combinatie van een gesloten doek en een raamstand windzijde, een stabieler klimaat. Als er onvoldoende gelucht kan worden door regen en/of wind, kan in 2e instantie besloten worden om een kier in het doek te trekken.

Bij vriezend weer kan beter wel een kleine kier in het doek worden getrokken, om te voorkomen dat de doektemperatuur te laag wordt. De kop van het gewas “kijkt” naar het doek erboven, als de temperatuur hiervan te laag wordt, kan de plant alsnog weer te ver afkoelen door uitstraling op het doek.


Reacties (0)

Er zijn nog geen reacties

Reageer op dit bericht

Meer nieuws