Tip Alstroemeria week 39 - 2017

01-10-2017    21:03   |    Marco de Groot

Instraling en uitstraling

Met het naderen van de herfst, zien we al weer dat de nachttemperatuur laatste weken behoorlijk lager is geworden.  Overdag wordt op zonnige dagen nog een stralingsniveau bereikt van 500 Watt. In de nacht kan het al behoorlijk sterk afkoelen onder heldere hemel tot onder 10 C. Dit weertype is gunstig voor het realiseren van een goed klimaat overdag zonder dat de etmaaltemperatuur te hoog wordt.  

Het advies is om overdag de luchtramen in elk geval aan de windzijde te knijpen zodat er meer CO2 in de kas aanwezig blijft. Daarvoor hoeft de windzijde zeker niet helemaal dicht, de ervaringen met HNT laten zien dat juist een kleine minimum raamstand (max 5 %) aan de windzijde ervoor zorgt, dat de luwe zijde ook minder ver open hoeft overdag. Resultaat is dat het CO2 gehalte in de kas makkelijker op peil blijft. De kastemperatuur mag bij deze omstandigheden nog wel oplopen tot 25 C mits het vocht- en CO2 gehalte redelijk op peil blijven.  Benut de zon instraling nu nog zo goed mogelijk.

Uitstraling is er 24 uur per dag. Bij heldere hemel kan deze tot -150 Watt oplopen. Overdag wordt dit gecompenseerd door voldoende instraling maar in de namiddag en avond wordt de netto uitstraling negatief en kan het gewas erg snel afkoelen. Met name als de lampen in namiddag niet meer aan gaan of wanner deze uitgeschakeld worden.  Maar ook wanneer  het energiedoek dan nog niet boven het gewas deels gesloten is, kan het gewas snel afkoelen.

Deze afkoeling leidt tot veel meer gewasreactie in de praktijk dan we wellicht vermoeden. Het probleem van streepjes in de bladeren, heeft mogelijk een relatie naar de grote verschillen in bladtemperatuur overdag bij instraling van de zon en in de nacht bij uitstraling naar heldere hemel.

 Het advies is dan ook de doeken te sluiten een half uur voordat de lampen uit gaan in de namiddag. Sluit de doeken zodra de buitentemperatuur lager is dan 15 C. Lucht boven het doek om vocht af te voeren, gebruik hiervoor niet een grote doekkier. Deze werkt temperatuur verschillen in de hand

 

 


Reacties (0)

Er zijn nog geen reacties

Reageer op dit bericht

Meer nieuws