Tip Alstroemeria week 35 - 2017

30-09-2017    21:02   |    Marco de Groot

Duponchelia en bladrollers

De laatste weken zijn er opvallend veel rupsen en motten te zien in de Alstroemeria gewassen. Doordat er sinds anderhalf jaar geen Steward en Altacor meer is toegelaten en per 1 augustus de Fame ook niet meer toegepast mag worden, zien we een toenemende druk van rupsen en motten.

Als het gaat om bladrollers zien we vooral in bepaalde rassen meer schade; Virginia en Noize zijn duidelijk aantrekkelijker dan andere rassen. De schade uit zich vooral in vergroeiingen en beschadigingen van de bloemkrans. Het is soms moeilijk te zien maar tussen verkleefde bladeren bevindt zich altijd een larve.

Duponchelia larven nestelen zich vooral op de bodem tussen het verterende gewas materiaal en plantenresten. Door hun schutkleur zijn ze ook moeilijk te vinden maar de schade is vooral zichtbaar aan vraat aan de ondergrondse delen van bloemstelen en rhizomen.

De motten van bladrollers en Duponchelia zijn vooral in de nacht actief maar Duponchelia motten komen we nu ook overdag tegen. Dit betekent dat de druk hoog is.

Vanglampen met daaraan bevestigd specifieke ampul tegen Duponchelia zijn zeker effectief, ook met open ramen in de nacht. Een vanglamp met een groene en een blauwe lamp in vangt het meest. Een reservoir met wat uitvloeier onder de lamp of met een signaalplaat zorgt ervoor dat de motten niet meer kunnen opvliegen.

Tegen bladrollers zijn vooral Runner en Nomolt het meest effectief. Nomolt is niet helemaal veilig voor nuttige sluipwespen. Tegen Duponchelia larven op de grond werkt eigenlijk alleen Bacillus thurigiensis preparaten. Dit is een kwestie van wekelijkse bespuitingen en het hebben van een lange adem.
Tegen de motten kan alleen gespoten of gefogt worden met een synthetische pyrethroide of Conserve, maar deze werken slechts kort en zijn nadelig voor de biologie.

De meest effectieve bestrijding is dus een combinatie van bovenstaande maatregelen.


Reacties (0)

Er zijn nog geen reacties

Reageer op dit bericht

Meer nieuws