BTW eruit bij groenten en fruit!

30-08-2018    13:17   |    Goedemorgen

Vandaag verscheen in het AD een bericht naar aanleiding van inzage in een concept van het nationaal Preventieakkoord. Hieruit bleek dat water en light frisdranken kunnen rekenen op een verlaging van het BTW-tarief naar nul procent. GroentenFruit Huis heeft, met steun van vele partijen verenigd in de Groente coalitie, diverse malen bij de overheid aangedrongen op een nul-tarief op groenten en fruit. Met tot heden een negatief resultaat.

“Een verhoging van de consumptie van groenten en fruit, heeft evenals een verhoging van water en andere caloriearme dranken een gunstig effect op de volksgezondheid”, aldus Gert Mulder, directeur GroentenFruit Huis. “Groenten en fruit vormen een belangrijk onderdeel van een gezonde leefstijl. Juiste in de lagere inkomensgroepen blijft de consumptie van groenten en fruit achter bij de dagelijks aanbevolen hoeveelheid volgens de Schijf van Vijf. Het regeerakkoord is voornemens de BTW op groenten en fruit te verhogen naar negen procent. Dit betekent een hogere prijs voor de consument. Een prijsverhoging die juist voor consumenten uit de lagere inkomensgroepen een drempel kunnen vormen om de benodigde verandering van hun eetpatroon te bewerkstelligen.”

 

Het AD meldt dat de ambitieuze doelstelling in het nationaal Preventieakkoord is dat in 2040 alle Nederlanders groenten en fruit eten volgens de Schijf van Vijf, meer water of calorieloze dranken nuttigen en hoeveelheden calorieën binnenkrijgen die passen bij hun lengte, leeftijd en leefstijl. GroentenFruit Huis doet nogmaals een appél op de overheid om ook het BTW tarief voor groenten en fruit te herzien. Meer groenten en fruit in een eetpatroon leidt automatisch tot minder zout, vet en suiker.


Reacties (0)

Er zijn nog geen reacties

Reageer op dit bericht

Meer nieuws