Extra biologisch middel tegen witte vlieg in aubergines

24-02-2021    08:58   |    Goedemorgen

In Nederland is het biologische middel Preferal een effectief wapen in de strijd tegen kas- en tabakswittevlieg (Bemisia tabaci). “Het werkt goed, heeft geen wachttijd of MRL en is compatibel met de andere biologie in de kas. Nederlandse auberginetelers mogen het sinds begin 2020 maar liefst 25 keer inzetten, net als tomaten- en paprikatelers”, vat Marcel Verbeek, adviseur bij Biobest Nederland de voordelen samen.

Vanwege de recente uitbreiding van het etiket is Preferal in de aubergineteelt nog niet zo bekend. Marcel adviseert het biologische middel vooral in de eerste maanden van de teelt in te zetten. “Als we nog in de opbouwfase zitten van de nuttige bestrijders is Preferal echt een uitkomst. Het werkt goed en je kan het goed combineren met roofmijten, roofwantsen en sluipwespen. Het is ook prima in te zetten samen met een mild chemisch middel. Op onze neveneffectenlijst kan je terugvinden met welke middelen je kan combineren.”

Bij een hoge luchtvochtigheid, die in de aubergineteelt gebruikelijk is, werkt het middel het beste. Marcel: “Het biologische insecticide Preferal bevat sporen van de schimmel Isaria fumosorosea. Deze schimmel komt ook in de natuur voor. Bij een bespuiting komen sporen op de witte vlieg terecht. Die sporen kiemen het beste in vochtige omstandigheden. Dan dringen zij hun gastheer binnen en groeien daar verder. Na ongeveer zeven dagen is de tabaks- of kaswittevlieg geveld. Als telers de eerste kas- of tabakswittevlieg signaleren, kunnen zij Preferal het beste wekelijks toepassen, met 3 of 4 herhalingen.”

Door de aard van de formulering vraagt het mengen van Preferal wel enige aandacht. Om een optimaal resultaat te behalen, is het belangrijk om dit goed door te spreken met je Biobest-adviseur alvorens te starten.


Reacties (1)

Christy Walton at 16.08.2022

Hallo bent u op zoek naar een lening voor schuldconsolidatie, ongedekte leningen, zakelijke leningen, hypotheken, autoleningen, studieleningen, persoonlijke leningen, risicokapitaal, enz! Ik ben een particuliere kredietverstrekker, ik verstrek leningen aan bedrijven en particulieren met een lage en redelijke rente van 2%. E-mail naar: christywalton355@gmail.com

Reageer op dit bericht

Meer nieuws