Red gletsjers met muurtje

16-04-2018    10:24   |    Goedemorgen

Als we willen voorkomen dat de zeespiegel met 90 centimeter stijgt, zullen er ambitieuze maatregelen genomen dienen te worden.

Er komen steeds meer plannen om iets te doen aan de smeltende gletsjers. Verstandig, want daar gaat het niet zo goed mee. Enerzijds warmt de verwarming van de atmosfeer de bovenkant van de gletsjers op, tegelijkertijd knabbelt warmer oceaanwater aan de onderkant van de gletsjers. En dus glijden gletsjers steeds harder de oceaan in. Niet handig.

Er zijn diverse wetenschappelijk onderbouwde plannen om dit te voorkomen. Wat een fijn idee is, want we wonen in Nederland in een kustdelta dat een hoop problemen gaat ondervinden van een stijgende zeespiegel. 

Eén van de plannen is om een muur te bouwen die het ijswater van de gletsjers bij de gletsjer houdt en het afglijden tegengaat. Een ander plan is om kunstmatige eilandjes te bouwen van 300 meter hoog, die de gletsjer klem zetten. Tot slot wil men het warme smeltwater sneller wegpompen, zodat de gletsjer minder hard smelt.

Nogal ambitieuze plannen, die miljarden kosten, maar die wel miljarden zouden moeten gaan schelen in de toekomst. Gezien het feit dat we hier achter een paar fragiele dijken en waterkeringen leven, geen gek idee om daar als Nederland zijnde ook in te investeren.

Lees hier meer.


Reacties (0)

Er zijn nog geen reacties

Reageer op dit bericht

Meer nieuws

Meet&Greet met Flora Ola bij FHS

Er is weer een Meet&Greet bij Flower Handling Services in Naaldwijk. Donderdag 24 januari 2019 kun je van 9 tot 13 uur kennismaken met het...

Chinese landbouwminister op bezoek

Qu Dongyu, de Chinese viceminister van het ministerie Landbouw en Plattelandsontwikkeling, was maandag voor een kort bezoek in Nederland. In...