'Perkplantenteelt fossielvrij' verrast deelnemers

'Perkplantenteelt fossielvrij' verrast deelnemers

De teelt van perkplanten wordt gezien als energie-extensieve teelt. De etmalen liggen hierbij gemiddeld tussen de 14 en 20°C. Binnen deze teelt is nog weinig aandacht voor de toepassing van principes uit Het Nieuwe Telen, waarmee snel winst valt te boeken in verlaging van het piekverbruik in warmte. Juist omdat perkplanten bij relatief lage etmalen worden geteeld, zijn er grote stappen te maken richting een duurzame en fossielvrije teelt door betere isolatie (schermen) en toepassing van laagwaardige warmte (groot verwarmingsoppervlak). Leden van de BCO van 'De perkplantenteelt fossielvrij' zien verrassende resultaten.

De proef is voor de telers interessant omdat er wordt gestuurd op basis van PAR-licht op gewasniveau. De luchtvochtigheid wordt op peil gehouden door middel van een hoge druk verneveling. Dit zijn twee toekomstige technieken waar interesse voor is vanuit de telers van eenjarige zomerbloeiers.

Met diverse kwekers van eenjarige zomerbloeiers werd vorige maand, voor het eerst sinds er als gevolg van de coronacrisis weer bezoek mogelijk is, teruggeblikt op de proefresultaten van de eerste drie teeltrondes. Die teeltrondes bieden tot nu toe leuke en verrassende resultaten. Remmiddelen zijn er tijdens de proef nog niet gebruikt. Dit komt onder andere dankzij de LED-belichting en de relatief hogere lichtniveaus die worden toegelaten.

Lees hier verder

Bron: Glastuinbouw Nederland

Deel artikel



Vandaag op Tuinbouwmarktplaats...

Vandaag op Hortibiz Newsradio, luister terug!

Meld je aan voor dagelijks Goedemorgen Nieuws
Ontvang Goedemorgen!

Meld je aan voor dagelijks Goedemorgen Nieuws

Tuinbouwnieuws, ondernemen, markt en techniek

Hortibiz Newsradio
Luister mee!

Hortibiz Newsradio

24/7 nieuws en informatie

Werken bij Holland Hortimedia?
Solliciteer!

Werken bij
Holland Hortimedia?

Contentmanager m/v – Salesmanager m/v