Onzekere energiemarkt duurt voort

Onzekere energiemarkt duurt voort

Voor de korte termijn energieprijzen handhaaft AgroEnergy de verwachting voor gas op onzeker en voor elektriciteit wordt weinig verandering verwacht. De markten zijn erg beweeglijk: ieder bericht leidt tot grote prijsbeweging. De richting is ook volstrekt onduidelijk.

Dat laat AgroEnergy in de wekelijkse marktupdate weten.

"Bij gas kan de hervatting van gasflow uit Nordstream eind deze week een prijsdaling veroorzaken. Dit is echter onzeker omdat de gasopslagen de extra flow hard nodig hebben om de vulling te verhogen. Ook blijft er opwaartse druk vanuit de steenkoolprijs. De LNG aanvoer blijft de komende week heel beperkt."
 
Komende week minder zon en meer wind
"De weersverwachting geeft een omslag naar meer wisselvallig weer met meer normale windkracht. Dit betekent minder productie uit zon maar meer uit wind. Levering komende weekend handelde gisteren op ruim 70 euro/MWh, komende week op 82 euro/MWh. Dit geeft aan dat de markt gemiddeld weinig verandering verwacht, maar het uurpatroon vooral in het weekend kent waarschijnlijk een minder extreem profiel. De voorspelbaarheid zal vooral komend weekend slecht zijn door het overtrekken van (onweers)buien, wat tot extreme onbalansprijzen kan leiden."
 
Voor de lange termijn handhaaft AgroEnergy de verwachting eveneens op onzeker. "De laatste dagen stijgen de gasprijzen en dalen de elektriciteitsprijzen. Dat is gezien de huidige sparkspread en darkspread onlogisch. De grondstofprijzen zijn daarbij ook zeer onzeker. Dit komt door de enorme speculatie op alle financiële en grondstofmarkten. NordStream 2 komt sowieso te laat voor het vulseizoen van de gasopslagen, maar kan verlichting geven in de vraag-aanbod situatie komende winter."

Bron: Goedemorgen

Deel artikel



Vandaag op Tuinbouwmarktplaats...

Vandaag op Hortibiz Newsradio, luister terug!

Meld je aan voor dagelijks Goedemorgen Nieuws
Ontvang Goedemorgen!

Meld je aan voor dagelijks Goedemorgen Nieuws

Tuinbouwnieuws, ondernemen, markt en techniek

Hortibiz Newsradio
Luister mee!

Hortibiz Newsradio

24/7 nieuws en informatie

Werken bij Holland Hortimedia?
Solliciteer!

Werken bij
Holland Hortimedia?

Contentmanager m/v – Salesmanager m/v