Blog: Iedereen draagt steentje bij

18-07-2019    09:00   |    Sjaak Bakker

Een weblog van Sjaak Bakker, Managing Director Growing Solutions bij Ridder. Bakker schrijft deze weblog exclusief voor Goedemorgen.

Nu zie ik mijzelf niet als een milieuactivist, maar Nederland stoot behoorlijk wat CO2 uit. We staan zevende op de lijst met EU-landen als het gaat om CO2-uitstoot. En dat terwijl we maar een klein landje zijn. Met onze 17 miljoen inwoners stoten wij net iets minder CO2 uit dan Spanje (47 miljoen inwoners) en Polen (38 miljoen inwoners). Dit blijkt uit onderzoek naar CO2 uitstoot wereldwijd. En dus heeft Nederland zichzelf tot doel gesteld om één van de duurzaamste EU-landen te willen zijn.

En dan dat stemmetje in mijn hoofd die zegt “Gaat Nederland weer voor braafste jongetje van de klas?” 

De percentages van Nederland en Europa vallen in het niet bij de rest van de wereld. China zorgde in haar eentje voor 27,5 procent van de CO2-uitstoot wereldwijd. De Verenigde Staten staat op een tweede plaats met 16,9 procent. Begrijp mij niet verkeerd, iedereen dient zijn best te doen, maar ik zeg “de grote brokken eerst”.

Ruim 50 procent van de CO2 uitstoot in Nederland wordt veroorzaakt door tien bedrijven. Wat deze tien per jaar uitstoten staat gelijk aan drie keer de uitstoot van alle Nederlandse huishoudens bij elkaar. Met 6 kolencentrales in de top 10, is de energie transitie van kolen naar alternatieve energie er dus één die hout snijdt.

De Nederlandse tuinbouw is een sector waar intensief wordt geïnnoveerd op gebied van energie en klimaat. Veel mensen buiten de sector weten dit niet en denken dat wij bij de grote vervuilers horen. Maar ook al staan we niet in de top 10, we gaan wel degelijk een steentje bijdragen.

Zo las ik in het AD van 16 juli jl. dat Glastuinbouw Nederland erg te spreken is over het onlangs gepresenteerde klimaatakkoord. Het kabinet trekt ook de portemonnee. Zo was te lezen. “De glastuinbouw heeft de ambitie om in 2040 klimaatneutraal te zijn en om dit doel te bereiken zijn in het Klimaatakkoord 2030 een aantal belangrijke voorstellen vastgelegd. Zo stelt het kabinet voor het innovatieprogramma Kas als Energiebron 265 miljoen euro beschikbaar. Dit programma richt zich op techniekontwikkeling die toepasbaar is op bedrijven en economisch haalbaar is.”

De Nederlandse glastuinbouwsector bestaat uit circa 2600 mooie bedrijven die werkgelegenheid bieden aan 85.000 mensen. Met een gezamenlijke productiewaarde van 17 miljard euro per jaar een sector die er dus toe doet. Maar als je bedenkt dat bijna 40% traditionele familiebedrijven zijn, gaat dit m.i. investeringen vragen die niet voor iedereen recht te rekenen zijn. 

De klimaatambities zullen ook voor ons als toeleverancier van tuinbouw technologie gevolgen hebben. Soms is wetgeving de drijver achter innovaties en verplichte investeringen. Dit hebben we in 2018 ervaren toen we een oplossing hebben ontwikkeld voor het zuiveren van lozingswater. Onze ervaring tot nu toe is dat er nog een groot aantal bedrijven de investering uitstellen. Nu wij een oplossing hebben om de CO2 dosering te managen en Natrium uit het water te filteren waardoor de water footprint significant daalt, hopen wij hiermee ons steentje bij te dragen. 

Dergelijke investeringen kennen twee kanten. De vraag “wat levert het op”, zal moeten concurreren met onze ambitie één van de duurzaamste EU landen te willen zijn.


Reacties (1)

Christy Walton at 16.08.2022

Hallo bent u op zoek naar een lening voor schuldconsolidatie, ongedekte leningen, zakelijke leningen, hypotheken, autoleningen, studieleningen, persoonlijke leningen, risicokapitaal, enz! Ik ben een particuliere kredietverstrekker, ik verstrek leningen aan bedrijven en particulieren met een lage en redelijke rente van 2%. E-mail naar: christywalton355@gmail.com

Reageer op dit bericht

Meer nieuws