'Megasteden voeden met vertical farming'

16-04-2018    09:36   |    Goedemorgen

In 2030 leven 5 miljard mensen in megasteden. De uitdaging is om al deze mensen te voeden. Dat vraagt om andere manieren van produceren, die een enorme impact op de tuinbouw kunnen hebben. De tuinbouwsector moet nu al over die trends gaan nadenken, vindt Annemieke Roobeek, hoogleraar Strategie en Transformatiemanagement aan Nyenrode Business Universiteit.

“We zetten nu kassen en productiemogelijkheden ver buiten de stad. Wil je al die mensen vanaf het farmland voeden, dan loop je tegen problemen aan als toegang tot voedsel en voedselveiligheid en ook de foodprint wordt te groot. Dat vraagt om een nieuwe visie, een nieuwe strategie. Vertical farming is een oplossing. In het buitenland gebeurt dit al, in Nederland nog mondjesmaat. Het is zaak hierop aan te haken, anders missen we de boot.”

Wereldleider
De hoogleraar vindt dat de Nederlandse tuinbouw over 5 jaar wereldleider in vertical farming moet zijn. “We hebben hier kennis, netwerken, kapitaal en technologie: we hebben alle onderdelen van tuinbouwcluster in huis. Bovendien zitten we in West-Europa in verzadigde markten. Maar de wereld is groter. Door nieuwe concepten en systemen te ontwikkelen, worden we koploper in indoor farming. Daarbij moeten partijen binnen en buiten sector door netwerkverbinders met elkaar worden verbonden en gaan samenwerken. Denk daarbij aan kwekers, kassenbouwers, veredeling, wetenschap, robotica, software, machinebouw, distributie en verpakking.”

Volgens Roobeek gloort er een nieuwe toekomst voor de tuinbouw in duurzame hightech productiesystemen en urban food systemen voor het leveren van voedsel aan megasteden, met een nieuwe dynamiek, nieuwe netwerken, andere financieringsmogelijkheden en collectieve intelligentie. “We moeten dat decentraal gaan oppakken, met al onze kennis vanuit ‘the box’.”
 
 


Reacties (3)

Gerjo de Zeeuw at 16.04.2018

Om deze nieuwe toekomst voor de tuinbouw in duurzame hightech productiesystemen en urban food systemen te realiseren zullen we idd de handen ineen moeten slaan. Het klimaat en het verdelen van deze geklimatiseerde lucht in deze ruimtes is een zeer belangrijk onderdeel, deze kennis is al decennia lang aanwezig bij de klimaatspecialisten uit de utiliteit en industrie.
Een kas wordt overal ter wereld neergezet om een beschermd klimaat te creëren. Met LED verlichting creëer je 24-7 ‘daglicht’, maar velen vergeten de veranderende invloeden van buitenaf. Een goed mechanische ventilatie- en circulatiesysteem geeft de kweker volledige controle over het binnenklimaat om het gewas optimaal te laten groeien.

Concessies doen met betrekking tot een optimaal homogeen klimaat is tegenwoordig niet meer nodig is. Als je direct kiest voor een goed mechanische ventilatie- en circulatiesysteem zijn er geen ‘extra technologieën of systemen’ nodig. Het binnenbrengen van lucht is de helft van het werk en het goed verdelen van de lucht maakt juist het verschil. Door te kijken naar het gewenste klimaat weten experts de juiste maatwerk oplossingen te bieden.

Klimaat experts in de utiliteit en industrie combineren hun krachten en zorgen zo voor een optimaal klimaat, het hele jaar rond. Met de nieuwste innovaties behalen ze hierbij ook een flinke energiebesparing. De gepatenteerde luchtverdeelslangen van GrowAir en de luchtbehandelingskasten van Orange Climate met warmteterugwinning (>90% rendement) en CO2 behoud, zorgt daarnaast voor een flinke energiereductie.

Ongeacht de productielocatie (semi gesloten, gesloten, van glas, vertical farm zonder natuurlijk daglicht of anders) en de fysieke locatie van de kas (en de daarbij horende klimatologische omstandigheden), zorgt de samenwerking voor de mogelijkheid en kennis om alle knoppen te gebruiken.

Edwin Lambregts at 16.04.2018

Om deze reden hebben (nu al) 24 bedrijven en instellingen de handen ineen geslagen binnen het Netwerk Smart Horticulture. We zijn gestart met vier projectideeën, waarvan de eerste al in juli van dit jaar wordt opgeleverd. Meer informatie? Kijk op https://www.berenschot.nl/expertise/sectoren/agrifood/netwerk-smart-horticulture/ voor meer informatie. Meedoen? Neem contact op met mij via e.lambregts@berenschot.nl of met collega Rick Bakker via r.bakker@berenschot.nl.

Harm Maters at 16.04.2018

Deze trends zijn bekend en zijn een grote uitdaging voor de tuinbouw sector in Nederland, waarbij technologie core- business is. Dat is de reden waarom de AVAG vorig jaar het initiatief heeft genomen tot de werkconferentie; "Acting for the future", waarin een aantal lijnen naar de toekomst zijn uitgezet. Deze werkconferentie is dit voorjaar opgevolgd door de Masterclass "Feeding Mega Cities". Hierin gaan we in een vierdaags programma met 30 AVAG- ondernemers na, hoe we als technologie sector deze uitdagingen kunnen omzetten in daadwerkelijke kansen voor de ondernemingen. We doen dat samen met Annemieke Roobeek, Meeting more minds, Nyenrode, Rabobank en Rotterdam Food Cluster. We zijn dus al begonnen en zoeken de tripartiete verbindingen vanuit Nederland om tezamen met meerdere competenties nieuwe business modellen te ontwikkelen. International business gedreven door ondernemers in nieuwe netwerken om leading te blijven in the horticutural business around the world!
Voel je je uitgedaagd en wil je goede ideeën delen, mailen kan naar Info@avag.nl
Harm Maters

Reageer op dit bericht

Meer nieuws

Meet&Greet met Flora Ola bij FHS

Er is weer een Meet&Greet bij Flower Handling Services in Naaldwijk. Donderdag 24 januari 2019 kun je van 9 tot 13 uur kennismaken met het...

Chinese landbouwminister op bezoek

Qu Dongyu, de Chinese viceminister van het ministerie Landbouw en Plattelandsontwikkeling, was maandag voor een kort bezoek in Nederland. In...