Korte termijn stabiel, lange termijn onzeker

Korte termijn stabiel, lange termijn onzeker

AgroEnergy houdt de verwachting voor de korte termijnmarkt gas en elektra op stabiel. Europa kan zich geen lagere korte termijnprijzen permitteren gezien de concurrentie om LNG. Deze situatie kan wel eens tot eind juli duren, want de enige prijs verlagende factor kan zijn dat de LNG prijs in Azië daalt, aldus de energiespecialist.

Maar daar lijkt voorlopig geen reden toe. Zelfs al zou Nordstream2 nog dit vulseizoen kunnen meedoen, lijkt Rusland niet in staat om meer gas dan begroot naar Europa te sturen dit jaar. Op 9 juni is de Noorse productiebeperking het grootst, dus het zou kunnen dat we midden volgende week nog een tijdelijke prijsstijging zien.
 
Behoorlijk hoge elektriciteitsprijzen
De elektriciteitsprijzen voor de komende weken liggen behoorlijk hoog: een gemiddelde prijs van 70 €/MWh. Komende weekend noteert ook nog ruim 55 €/MWh. De zekerheid over aanhouden van het zomers weer met relatief weinig wind in het weerbericht is vrij hoog. In Duitsland liggen de prijzen slechts 1-2 €/MWh lager, in Frankrijk opvallend genoeg met 65 €/Wh een stuk lager. Waarschijnlijk heeft dit te maken met een groter aanbod uit waterkracht nu er ineens veel smeltwater vrijkomt en de goede beschikbaarheid van hun kerncentrales op dit moment. Engeland zit nog tot 9 juni zonder aanvoer vanuit de Britned kabel. Op de prijsverwachting daar doet dit feit overigens weinig: hun prijzen liggen gemiddeld 5 €/MWh hoger dan hier en dat is ook later in juni nog het geval.

Gas en elektra lange termijn: onzeker
"Voor de lange termijn handhaven we onze verwachting op onzeker. De prijs van CO2 emissierechten varieert nog enorm. Weliswaar zagen we de afgelopen twee weken een daling, maar die kan zo weer omslaan. Er wordt enorm gespeculeerd. Uitspraken als die van Goldman Sachs lijken gekopieerd uit 2008, en we weten hoe het toen afliep: eerst bleven de prijzen maar stijgen en daarna kwam de kredietcrisis. Ook eventuele berichten over het wel of niet opheffen van de Amerikaanse sancties op Nord Stream 2 zullen direct effect hebben op de gasprijzen."

Bron: Goedemorgen

Deel artikel



Vandaag op Tuinbouwmarktplaats...

Vandaag op Hortibiz Newsradio, luister terug!

Meld je aan voor dagelijks Goedemorgen Nieuws
Ontvang Goedemorgen!

Meld je aan voor dagelijks Goedemorgen Nieuws

Tuinbouwnieuws, ondernemen, markt en techniek

Hortibiz Newsradio
Luister mee!

Hortibiz Newsradio

24/7 nieuws en informatie

Werken bij Holland Hortimedia?
Solliciteer!

Werken bij
Holland Hortimedia?

Contentmanager m/v – Salesmanager m/v