Honderden banen bij bloemisten op de tocht door btw-verhoging

17-05-2018    09:09   |    Goedemorgen

De voorgenomen verhoging van het lage btw-tarief van 6 naar 9 procent heeft grote gevolgen voor bloemisten. Volgens onderzoek in opdracht van branchevereniging Vereniging Bloemisten Winkeliers (VBW) staan door de verhoging honderden banen op de tocht.

Ook vreest een groot deel van de bloemisten voor het voortbestaan van zijn zaak. De verhoging van het tarief kost bloemisten ruim 52 miljoen euro aan omzet, zo berekende economisch onderzoeksbureau Decisio.

De honderden banen die op de tocht staan, komen neer op 4 procent van het totaal. Verder betekent een dergelijke btw-stap voor ongeveer 15 procent van de drieduizend winkeliers mogelijk dat zij moeten stoppen.

Met een actie op het Plein in Den Haag, vlak bij de Tweede Kamer, vraagt de VBW samen met de brancheorganisaties voor ambulante handel CVAH en de groente- en fruitspecialisten ADN aandacht voor de gevolgen.

De effecten in andere branches zullen volgens de VBW ook niet veel anders zijn. De partijen roepen gezamenlijk de politiek op de plannen te herzien.


Reacties (1)

Martin at 17.05.2018

Natuurlijk is iedere BTW verhoging vervelend maar zou een verhoging van 6 naar 9 procent nu echt zo veel uitmaken ? Een bos rozen van € 10,60 zou dan op € 10,90 komen. Ik denk niet dat de gemiddelde consument vanwege die € 0,30 afziet van de koop.

Reageer op dit bericht

Meer nieuws

Meet&Greet met Flora Ola bij FHS

Er is weer een Meet&Greet bij Flower Handling Services in Naaldwijk. Donderdag 24 januari 2019 kun je van 9 tot 13 uur kennismaken met het...

Chinese landbouwminister op bezoek

Qu Dongyu, de Chinese viceminister van het ministerie Landbouw en Plattelandsontwikkeling, was maandag voor een kort bezoek in Nederland. In...