Hogere cannabisopbrengst bij langere belichtingstijd

Hogere cannabisopbrengst bij langere belichtingstijd

Signify, wereldmarktleider in verlichting, en Wageningen University & Research (WUR) hebben een lichtrecept vastgesteld waarmee de bloeiperiode van medicinale cannabis kan worden verlengd, met hogere opbrengsten tot gevolg. Door de belichtingsduur te verlengen van 12 naar maximaal 18 uur per etmaal, kan de opbrengst tot wel 20% verhoogd worden. Hierin is de timing essentieel. De verlenging moet ingezet worden in de pre-harvest fase en het juiste moment verschilt per cultivar.

Dr. Céline Nicole, senior plant specialist bij Signify, zegt: "Wij hebben nu een baanbrekend licht recept ontwikkeld en gepatenteerd waarmee we veilig de daglengte kunnen verlengen, zonder dat dit de bloei schaadt. Om dit met succes toe te kunnen passen, komt het heel erg aan op het juiste moment en de duur van de periode waarin je de lichtsom opvoert." Langer belichten met een hogere oogst als resultaat betekent dat telers ook meer rendement uit hun LED's kunnen halen en een betere return on investment.

Meerjarig onderzoek Signify & WUR
De nieuwe inzichten komen voort uit meerjarig gezamenlijk onderzoek van WUR en Signify, dat werd uitgevoerd in de onderzoeksfaciliteit in Wageningen. Hier wordt geëxperimenteerd met verschillende variaties in lichtintensiteit, -duur en spectrum. Het onderzoek richt zich op specifieke uitdagingen in de medicinale cannabisteelt, zoals het beheersen van de bloeitijd, uniformiteit van het gewas en gelijkmatigheid van de cannabinoďden.

Professor Leo Marcelis, die het onderzoek leidde en PhD-studente Wannida Sae-Tang begeleidde, zegt: "Het is fascinerend om te zien hoe een cannabis plant reageert op de verschillende aspecten van belichten, zoals: daglengte, intensiteit, dagelijks licht integraal, spectrum, richting, en hoe het inwerkt op de andere groei condities. Telers zullen daar tastbare voordelen van zien." Nicole voegt daaraan toe: "Onze belichtingsstrategie om de fotoperiode te verhogen van 12 naar 18 uur met een installatie die 1000 µmol/m2/s levert, zou het gewas in de praktijk een licht som ervaren gelijk aan die van een belichtingsinstallatie van 1500 µmol/m2/s. En daarom zal de teler ook veel besparen op armaturen."

Het optimale spectrum
De tweede belangrijke uitkomst uit het onderzoek betreft het lichtspectrum: het gebruik van bepaalde kleuren beďnvloed de kracht van de cannabinoďden. Ook al kunnen er geen vertrouwelijke details over het lichtrecept worden gedeeld, zijn WUR en Signify ervan verzekerd dat het zal helpen om een constant niveau van cannabinoďden te krijgen.  Controleren van de kracht is essentieel bij de teelt van medicinale cannabis. Bepaalde kleuren uit het spectrum hebben effect op de kracht van de cannabinoďden en stellen deze veilig binnen een bepaalde bandbreedte, volgens Dr. Nicole.

Van onderzoek naar toepassing
Volgens Dr. Nicole kunnen telers deze nieuwe kennis in praktijk brengen zodra zij met een nieuwe teeltcyclus beginnen. "Een van de gevolgen van langer belichten is dat je ook andere aspecten van de teelt aan moet passen, zoals klimaatbeheersing, irrigatie en bemesting. Uit ons onderzoek blijkt dat je vergelijkbare resultaten zult krijgen zolang je deze parameters aanpast naar de belichtingsduur."

De laatste proef van het onderzoek wordt komend najaar uitgevoerd en afgerond. Daarna zal Signify meer informatie bekend maken over de uitkomsten.

Bron: Goedemorgen

Deel artikel



Vandaag op Tuinbouwmarktplaats...

Vandaag op Hortibiz Newsradio, luister terug!

Meld je aan voor dagelijks Goedemorgen Nieuws
Ontvang Goedemorgen!

Meld je aan voor dagelijks Goedemorgen Nieuws

Tuinbouwnieuws, ondernemen, markt en techniek

Hortibiz Newsradio
Luister mee!

Hortibiz Newsradio

24/7 nieuws en informatie

Werken bij Holland Hortimedia?
Solliciteer!

Werken bij
Holland Hortimedia?

Contentmanager m/v – Salesmanager m/v