Hoe kies je de juiste dompelpomp?

21-09-2022    10:38   |    Goedemorgen

Een dompelpomp is een pomp die je gebruikt om water weg te pompen, bijvoorbeeld voor het leegpompen van regenwatertanks, het verpompen van drainagewater of het wegpompen van regenwater bij wateroverlast. In de tuinbouw worden deze pompen veel gebruikt. Maar hoe kies je de juiste dompelpomp? Specialist Michael Visser van Royal Brinkman geeft antwoord.

Er zijn verschillende soorten dompelpompen. De meest voorkomende in de tuinbouw zijn de schoonwater-, vuilwater-, vuilwater met vaste delen- (Vortex), hogedruk- en vlakzuigende dompelpomp.

  • Schoonwater dompelpomp: deze wordt gebruikt om schoon water weg te pompen, zoals schoon lekwater. Deze pomp laat altijd een klein laagje water achter, vaak van zo’n twee tot vier centimeter.
  • Vuilwater dompelpomp: een vuilwater dompelpomp wordt gebruik om vuil water weg te pompen, zoals water met zand of algen. De pomp is geschikt voor kleine, compacte vuildeeltjes van 25 tot 35 millimeter. Een vuilwater dompelpomp laat een laagje water van vier tot acht centimeter achter.
  • Vaste delen dompelpomp (Vortex dompelpomp): deze wordt gebruikt om water weg te pompen dat grove vuildeeltjes bevat die groter zijn dan 35 millimeter (groter dan een zandkorrel). Welk formaat vuildeeltjes een vaste delen dompelpomp aan kan, verschilt per type. Houd hier dus rekening mee bij de aanschaf.
  • Hogedruk dompelpomp: dit type heeft meer kracht dan een standaard dompelpomp. Hierdoor is de pomp ook te gebruiken als beregeningspomp of als vijverpomp in een silo of bassin.
  • Vlakzuigende dompelpomp: deze is in principe hetzelfde als de schoonwater dompelpomp, alleen kan deze pomp het water tot een nog lager niveau wegpompen, tot een laagje van ongeveer drie millimeter (dweildroog). Dit komt doordat de inlaat dichterbij de grond staat. Hierdoor is de pomp geschikt voor situaties waarbij het water volledig weggepompt moet worden, of bij een heel laag waterniveau.

Lees hier verder


Reacties (0)

Er zijn nog geen reacties

Reageer op dit bericht

Meer nieuws