Friese Romeo en Julia in de kassen van A.C. Hartman

14-03-2018    09:20   |    Goedemorgen

De kassen van glastuinbouwbedrijf A.C. Hartman in Sexbierum vormen van 13 april tot en met 20 mei het decor voor de muziektheatervoorstelling ‘Lost in the greenhouse’. De voorstelling wordt gespeeld door muziektheatergezelschap Orkater en maakt onderdeel uit van het hoofdprogramma van Leeuwarden-Fryslân 2018.

De voorstelling vertelt het verhaal van de Friese en Poolse arbeiders. Ze plukken samen tomaten, paprika’s en komkommers. Ze vormen een gemeenschap, een ‘mienskip’, in een kunstmatig stukje Nederland. De jonge Polen hebben huis en haard verlaten. De Friezen zijn thuis, maar zien hun leefomgeving veranderen. Er wordt gewerkt, er wordt gefeest, er wordt gedronken, er wordt geroddeld en geflirt. Is de breekbare ‘mienskip’ bestand tegen gevoelens van heimwee, verlies, wrijving en verlangen?

Tragische liefdesgeschiedenis
Dan ligt er plotseling een lijk. Langzaam tekenen zich de contouren af van een tragische liefdesgeschiedenis. De jonge Pool Wojtek wordt gevolgd vanaf het moment dat zijn moeder hem overtuigt dat hij in Polen geen toekomst heeft, hij hartstochtelijk verliefd wordt op de Friese Klaske, tot aan zijn dramatische einde in Friesland.

Poolse acteurs
De cast van ‘Lost in the greenhouse’ bestaat onder meer uit Maestro-winnares Maartje van de Wetering, Leopold Witte, Poolse acteurs en talloze amateurspelers en muzikanten uit Friese toneel- en muziekverenigingen. De van oorsprong Friese theatermakers Titus Tiel Groenestege en Geert Lageveen tekenen voor tekst en regie. Kijk voor meer informatie op www.lostinthegreenhouse.com.

(Foto: Catrinus van der Veen)


Reacties (0)

Er zijn nog geen reacties

Reageer op dit bericht

Meer nieuws

Meet&Greet met Flora Ola bij FHS

Er is weer een Meet&Greet bij Flower Handling Services in Naaldwijk. Donderdag 24 januari 2019 kun je van 9 tot 13 uur kennismaken met het...

Chinese landbouwminister op bezoek

Qu Dongyu, de Chinese viceminister van het ministerie Landbouw en Plattelandsontwikkeling, was maandag voor een kort bezoek in Nederland. In...