'Luchtverdeelslang onderschat'

05-09-2017    09:40   |    KAS TuinbouwCommunicatie

Het creëren van een optimaal klimaat in de kas is waar glastuinders dag in dag uit mee bezig zijn. Een goed klimaat zorgt voor optimale groei en productie in de kas en dat is wat je wilt als tuinder. Maar zouden er nog meer voordelen aan dit goede klimaat zitten?

In de bouwwereld is de relatie tussen fysieke omgeving en productiviteit genoegzaam bekend, laat KE GrowAir weten. De dochter van KE Fibertec kent haar oorsprong in de klimaattechniek voor de bebouwde omgeving. Al zo’n 30 jaar wordt er voor een optimale luchtverdeling gezorgd in allerlei uiteenlopende projecten. "Bij GrowAir weten we dat er al veel onderzoeken zijn verricht naar de relatie tussen een goede fysieke omgeving en de productiviteit van mensen. Door de bank genomen kennen ze de volgende uitkomsten: Word je gelukkiger van een gezonde werkomgeving? Ja! Word je productiever van een betere kwaliteit in licht, lucht, temperatuur en akoestiek? Ja! Maar hoe zou men dit dan moeten vertalen naar een tuinbouwkas als werkomgeving, het is immers een omgeving waar extremen condities voor komen."

Klimaatzones
In een conventionele kas wordt er op ieder moment evenwicht gecreëerd tussen de elementen die het klimaat maken. Wind, wolken, zon en luchtvochtigheid zoeken onderling naar een balans, ook wanneer een van deze elementen extreem aanwezig is. Dit leidt in een conventionele kas tot allerlei wisselende klimaatzones met ieder zijn eigen eigenschappen. Voor de sturing voor de groei van de plant en voor een werknemer die deze zones doorsnijd is dit niet fijn werken en het zal dus ten koste gaan van de productiviteit.

Creëeren homogeniteit
"Een kweker zal door moeten gaan in zijn streven om homogeniteit in de kas te creëren. Door bijvoorbeeld de GrowAir luchtverdeelslang in een kas toe te gaan passen worden bovengenoemde ongewenste luchtstromen tegen gegaan door een dominante inducerende luchtstroom die de ingebrachte lucht mengt met de aanwezig lucht in de kas. Door het homogene uitblaaspatroon en de inducerende werking van de ingebrachte lucht zullen de verschillen in temperatuur en luchtvochtigheid nivelleren. Zullen de groeicondities waar ook in de kas hetzelfde zijn en zal de werknemer zich in die kas ook prettiger voelen hetgeen de productie van plant en persoon ten goede komt."


Reacties (0)

Er zijn nog geen reacties

Reageer op dit bericht

Meer nieuws