Energiemarkt blijft onzeker

16-07-2021    10:22   |    Goedemorgen

Voor de korte termijnprijzen handhaaft AgroEnergy de verwachting voor gas en elektra op onzeker. De markten zijn erg beweeglijk: ieder bericht leidt tot grote prijsbeweging.

Deze volatiliteit laat een aantal traders langs de zijlijn staan die de prijsontwikkeling liever even aankijken. De naderende zomervakanties gaan gepaard met een forse daling van de handelsvolumes. Minder volume versterkt de prijsbewegingen normaal gesproken. Verder zijn er genoeg ontwikkelingen te benoemen die zorgen voor het huidige onzekere sentiment:

De Gate terminal is weer terug in bedrijf. Afgelopen week is een LNG-levering geweest en er wordt er voor het weekend nog één verwacht. De gasvoorraden zijn momenteel voor ongeveer een derde gevuld. Dat is slechts de helft van het gemiddelde niveau van de afgelopen drie jaar.

Het onderhoud aan de NordStream 1 is inmiddels gestart en zal naar verwachting tot 25 juli duren. Duitsland wordt hierdoor het meest geraakt. Op het moment dat er een gastekort is bij onze oosterburen, zal er vaker gas uit Nederland worden geïmporteerd.

Voor volgende week is er een hogere temperatuur met meer zon in de weersverwachting. Voor de elektriciteitsopwekking zou dat minder gasvraag kunnen betekenen. Voor de komende week verwacht de markt een gemiddelde APX spotprijs van 80-90 euro/MWh, wat vergelijkbaar is met wat we in de afgelopen week hebben gezien.
 
Gas en elektra lange termijn
"Voor de lange termijn handhaven we onze verwachting eveneens op onzeker. De termijnprijzen voor de verdere jaren gaan weliswaar minder op en neer, maar de prijsrichting voor de komende periode blijft onvoorspelbaar", aldus AgroEnergy.

Het gepresenteerde EU klimaatplan zal de komende tijd nog genoeg stof voor discussie op gaan leveren. Aan de markt de schone taak om dit te waarderen in onder andere de EUA-prijs. Ook de onzekerheid of de NordStream 2 gaspijpleiding wel of niet in 2021 al beschikbaar gaat komen zal voorlopig nog boven de markt blijven hangen. Elke keer dat daar informatie over naar buiten komt, reageren met name de gasprijzen direct. De extra capaciteit kan namelijk goed gebruikt worden gezien de achterblijvende vulgraad van de gasvoorraden.


Reacties (0)

Er zijn nog geen reacties

Reageer op dit bericht

Meer nieuws