De orchidee als kunstobject

De orchidee als kunstobject

Isabelle van Zeijl is een kunstenares in de bloei van haar carričre die internationale faam geniet. Ze is bekend vanwege haar talent om opvallende zelfportretten te maken met o.a. orchideeën met een dieptewerking en een betekenis die het leven verrijken, werken die een blijvende indruk achterlaten als iets van bijzondere waarde. Orchidee Nederland sprak haar over haar passie voor de orchidee.

Bloemen zijn een inspiratiebron voor je, hoe is dit zo gekomen?
"Zo'n 114 miljoen jaar geleden verscheen de eerste bloem op aarde, veel later zouden de bloemen een essentieel onderdeel zijn in de evolutie van de bewustwording van de mens. Mensen voelden zich enorm aangetrokken tot bloemen. Bloemen waren namelijk het eerste wat ze ervaarden waarbij er geen link was met overleven, maar ze boden inspiratie. Het zien van de schoonheid in de bloem zou mensen verbinden met hun ware natuur. Schoonheid is in mijn werk heel belangrijk, ik ben van mening dat als je je omringt met schoonheid, en dat kan met kunst maar ook met andere objecten, of bijvoorbeeld met bloemen, het een enorme impact heeft op het welzijn van mensen, het hun frequentie en energie verhoogt. Deze schoonheid vind ik voornamelijk in de natuur."

En wat heb je specifiek met de orchidee (Phalaenopsis)?
"De orchidee, de meest begeerde van alle sierplanten, is delicaat en gracieus. Ze staat voor liefde, vrouwelijkheid, schoonheid en sterkte. Orchideeën hebben iets magisch. De Phalaenopsis is als soort voor het eerst in 1825 beschreven door een Nederlandse botanicus, op het eiland Java. Het verhaal wil dat hij op een van zijn reizen ergens onder een boom een groep vlinders een haast bewegingsloze dans zag uitvoeren. Dat bleken geen vlinders te zijn maar orchideeën. Als metafoor voor de diepe veranderingen in onze levenscyclus, waarbij we van de ene fase overgaan naar de andere, ondergaat de vlinder opmerkelijke gedaanteverwisselingen. Het is een inspirerende boodschap die ons leert dat groeien en een andere vorm aannemen niet altijd traumatisch of pijnlijk hoeft te zijn, maar eerder bevrijdend kan werken, je het opgewekte gevoel geeft dat het iets natuurlijks is dat hoort bij het leven dat zich steeds verder ontwikkelt. Ook ik was tot ze de orchideeën ontdekte op zoek geweest naar vlinders. Op mijn fotoreeks van zelfportretten sta ik met mijn hoofd getooid met telkens een ander buitenissig weefsel van bloemen. Oorspronkelijk was mijn idee daar vlinders voor te gebruiken. Ik maakte toen een moeilijke periode door, ik leefde bijna een half jaar geďsoleerd van de rest van de wereld, het was een zware tijd voor me. Toen ik eruit kwam wilde ik een hoofdtooi van vlinders maken. Om diverse redenen waren vlinders er toch niet geschikt voor. Dus ging ik op zoek naar een bloem, en intuďtief koos ik voor orchideeën. De keus voor bepaalde elementen en materialen maak ik altijd puur op intuďtie. Pas later, toen ik meer te weten wilde komen over de betekenis, ontdekte ik dat er een botanicus was geweest die een soortgelijke ontdekking had gedaan. Ik dacht bij mezelf, heb ik toch vlinders gekozen!"

Waar ben je het meest trots op en waarom?
Ik ben trots als mijn verzamelaars mij laten weten dat ze zich willen omringen met schoonheid en voor mijn werk kiezen. Dat het hun helpt om beter te worden of te helen. Dat maakt me niet alleen trots maar intens dankbaar."

Lees het volledige interview op Orchidsinfo

Bron: Orchidsinfo

Deel artikel



Vandaag op Tuinbouwmarktplaats...

Vandaag op Hortibiz Newsradio, luister terug!

Meld je aan voor dagelijks Goedemorgen Nieuws
Ontvang Goedemorgen!

Meld je aan voor dagelijks Goedemorgen Nieuws

Tuinbouwnieuws, ondernemen, markt en techniek

Hortibiz Newsradio
Luister mee!

Hortibiz Newsradio

24/7 nieuws en informatie

Werken bij Holland Hortimedia?
Solliciteer!

Werken bij
Holland Hortimedia?

Contentmanager m/v – Salesmanager m/v