'Cultuuromslag nodig in de glastuinbouw'

'Cultuuromslag nodig in de glastuinbouw'

Een toekomstbestendige tuinbouw vraagt ook om een efficiënte bedrijfsvoering. Dat kan niet zonder een transitie in de technologie, robotisering en automatisering, meent Maurice Dame, directeur Food & Agri regio Leiden-Haaglanden bij Rabobank.

In gesprek met KAS Magazine zegt Dame dat telers efficiënter moeten omgaan met gewasbeschermingsmiddelen, bemesting en water, om zo de milieubelasting te verlagen. Tegelijkertijd groeit vanwege arbeidsschaarste de vraag naar technologie die de arbeidsproductiviteit verhoogt of arbeid zelfs vervangt. "De sector moet investeren in technologische innovatie om de tuinbouw over tien jaar nog steeds succesvol te laten zijn. Dat betekent ook - en misschien wel vooral - investeren in het genereren van data."

Data delen is daarbij een enorme kans, de meerwaarde wordt nog te weinig gezien, vindt hij. "Door data te delen, kun je veel slimmer produceren. Dat is ook nodig in de transitie naar vraaggestuurde ketens. Wil de glastuinbouw haar huidige positie voor de toekomst behouden én versterken, dan is meer gezamenlijk optreden noodzakelijk. Dat vraagt om een heroriëntatie: een cultuuromslag en het versterken van ondernemerschap in de sector."

Lees het volledige interview in de nieuwste uitgave van KAS Magazine.

(Foto: KAS Magazine)

Bron: KAS Magazine

Deel artikel



Vandaag op Tuinbouwmarktplaats...

Vandaag op Hortibiz Newsradio, luister terug!

Meld je aan voor dagelijks Goedemorgen Nieuws
Ontvang Goedemorgen!

Meld je aan voor dagelijks Goedemorgen Nieuws

Tuinbouwnieuws, ondernemen, markt en techniek

Hortibiz Newsradio
Luister mee!

Hortibiz Newsradio

24/7 nieuws en informatie

Werken bij Holland Hortimedia?
Solliciteer!

Werken bij
Holland Hortimedia?

Contentmanager m/v – Salesmanager m/v