'City farming alleen bij erge kou of hitte'

11-11-2019    10:28   |    Financieele Dagblad

City farming lukt alleen in landen waar het of heel erg warm of heel erg koud is. Of waar de grond schreeuwend duur is. Dat zegt René van Haeff, directeur van Light4Food, producent van klimaatkasten voor tuinbouwgewassen, in het Financieele Dagblad.

Ondanks de moeilijke markt groeit Light4Food. Het bedrijf werd in 2014 opgericht. In 2016 kwam de omzet uit op 1,1 miljoen euro en in 2018 was deze gegroeid naar 3,0 miljoen euro.

De verwachtingen op het gebied van vertical farming zijn hooggespannen. Investeerders pompen tientallen miljoenen dollars in Amerikaanse start-ups. Van Haeff: "Daar betalen supermarkten makkelijk 2 euro voor een kropje sla uit een vertical farm. Hier krijg je echt niet meer dan 0,35 euro." De Nederlandse situatie is onvergelijkbaar. Het is voor Food4Light lastig om te concurreren met veel goedkopere groenten uit de kas.

"De stroomkosten in West-Europa zijn veel te hoog. Zonlicht is gratis", verklaart Van Haeff. Het bedrijf heeft klanten als veredelaar Enza Zaden uit Enkhuizen, die experimenteert met rassen die in de toekomst indoor geteeld worden. In de Filipijnen worden er tulpenbollen mee gekweekt. In de Verenigde Staten staat een klimaatkamer vol medicinale cannabis.


Reacties (0)

Er zijn nog geen reacties

Reageer op dit bericht

Meer nieuws

Instagram: Zelf veilen?

FloriWorld, de nieuwste attractie van Nederland, is inmiddels geopend. En je kunt in de speciale veilingzaal...