Eductie over voeding voor Belgische schoolkinderen

19-10-2021    09:13   |    Vilt.be

Met een uitbreiding van het online lessenpakket ‘Wat komt er op je bord’ wil het Belgische VLAM nu ook leerkrachten van de tweede graad van het lager onderwijs ondersteunen om in de klas aan de slag te gaan met de kennis over voeding en de herkomst ervan. Eerder was er al een pakket voor de derde graad van het lager onderwijs beschikbaar.

Anderhalf jaar geleden lanceerde VLAM digitaal educatief materiaal voor de derde graad van het lager onderwijs onder de noemer ‘Wat komt er op je bord’. Intussen werd de online applicatie al bijna 10.000 keer bezocht en gingen er al heel wat leerkrachten mee aan de slag. Met behulp van twee digitale figuurtjes, Otis en Lina, worden kinderen meegenomen in een digitale interactieve ontdekkingstocht doorheen de producten van de Vlaamse landbouw. Zo kunnen ze digitaal gaan winkelen en leren ze op die manier kiezen voor producten van bij ons en van het seizoen.

Nu is er dus ook een pakket voor de tweede graad van het basisonderwijs. “De leerlijn voeding die is uitgewerkt door het Vlaams Instituut voor Gezond Leven (Vigez) formuleert ook voor de tweede graad leerdoelen rond de herkomst van voeding. Met ons lespakket bieden we hiervoor een concreet lespakket aan”, klinkt het bij VLAM. Zo kunnen de kinderen zelf een dagmenu samenstellen en leren ze dat de appel bij ons wordt geteeld en de sinaasappel niet en dat yoghurt en kaas van melk worden gemaakt.

“We zijn blij dat we nu al voor twee graden van het lager onderwijs educatief materiaal kunnen aanbieden”, zegt Filip Fontaine, algemeen directeur van VLAM. “De kinderen worden hiermee aangespoord om na te denken over wat er op hun bord komt, waar het vandaan komt en in welk seizoen de verschillende voedingsproducten het meest beschikbaar zijn. De methodiek helpt hen groenten, fruit, aardappelen, vlees, vis, zuivelproducten en eieren van bij ons te herkennen.”


Reacties (0)

Er zijn nog geen reacties

Reageer op dit bericht

Meer nieuws