Blog: Zoektocht naar top afscheidscadeau

10-05-2022    10:23   |    Rudi Riemens

Een weblog van Rudi Riemens, octrooigemachtigde en partner bij Octrooibureau EP&C in Rijswijk. Hij schrijft deze weblog exclusief voor Goedemorgen.

Afgelopen week nam mijn mede-partner Hans Mertens afscheid van EP&C. Als cadeau wilde hij graag een zogenaamd Stand-Up Paddle-board (SUP), en dan het liefst één waar hij ook tegelijk met zijn kleinkinderen op mag.  Best een sportief cadeau voor iemand die van zijn pensioen mag gaan genieten, maar dat zit bij Hans wel goed. Naast octrooigemachtigde is hij als Aikido-meester namelijk ook nog eens een ware evenwichtskunstenaar gebleken. Hoog tijd derhalve om mij in de wereld van de SUP’s te gaan verdiepen. En daarbij stuitte ik zowaar op de Rolls Royce onder de supboards. Helemaal vol gestouwd met geoctrooieerde snufjes.

Ontdekkingsreis
Zo werd de jacht op een goed board zomaar een ontdekkingstocht in een voor mij nieuwe wereld. Ik zag allereerst bevestigd wat ik al wist: de beste uitvindingen komen voort uit een probleem. Met suppen sta je op een lange plank en beweeg je je peddelend door het water. Het verhaal gaat dat het ontstaan is in Hawaï, doordat surfers een manier zochten om makkelijker foto’s te maken van toeristen in het water en om instructies te geven tijdens surfles. Inmiddels is suppen ook in Nederland een populaire sport en zijn er allerlei verbeteringen bedacht op het basisidee van alleen een board en peddels.

Duizenden smeltdraadjes
Een supboard is opblaasbaar. Om er goed op te kunnen staan en op topsnelheid mee door het water te kunnen glijden, draait het allemaal om stijfheid en sterkte in een optimaal gekromde hydrodynamische vorm. Hiervoor moet het board heel hard worden opgepompt. Daar komen we op het eerste belangrijke Europese octrooi EP-2.852.525. De boven- en onderkant van het board zijn met duizenden kleine smeltdraadjes met elkaar verbonden volgens een dubbel laags ‘drop stitch’ techniek. Op een aantal plaatsen zijn uitneembare lokale verstevigingslatten aangebracht. De draadjes zorgen ervoor dat als je het board hard oppompt, het lokaal niet verder uitzet. Aan de buitenkant zie je duizenden kleine kuiltjes.

  

Dat harde opblazen vergt ook een speciale tweetraps activeerbare handpomp, zie het Chinese Utility patent CN-212130704-U, om wanneer het zwaarder wordt, door te kunnen pompen. En vergeet ook de speciale peddels niet; koolstofvezel versterkt, driedelig en telescopisch verlengbaar, zie het Chinese Utility patent CN-210653601-U. De ene innovatie na de andere.

Mobiliteit op het board
Terug naar collega Hans. Ook al is hij geen Hawaiiaanse surfer, deze meester in de Aikido heeft een perfecte balans. Toch hebben slimme uitvinders met een vooruitziende blik alvast wat aanpassingen bedacht voor de mobiliteit. Wat te denken van het Duitse octrooi DE-10.2018.004.396 voor een op de board te monteren sta- en balanceerhulp, of de internationale octrooiaanvrage WO-2017/008916 voor een montagesysteem voor het meenemen van een thuiskomertje zoals een vouwfiets.Het meest bizarre wat ik aantrof was toch wel een Franse octrooipublicatie voor een systeem met zijdrijvers om een rolstoel mee op een sup te bevestigen, FR-3.078.523.Wat een topcadeau
Wat ik het mooie aan deze zoektocht in de octrooien vond, is dat ik nu zeker weet dat ik aan Hans een topcadeau mag gaan overhandigen als dank en als afsluiting van een prachtige carrière in de octrooibescherming van uitvindingen en als medebestuurder/eigenaar van EP&C. Ik heb veel plezier beleefd aan de zoektocht. En dat plezier wens ik mijn collega Hans ook toe. Dat hij maar lang en veel mag genieten van zijn board vol geoctrooieerde innovaties.


Reacties (1)

Jessica Smith 1 week ago

Bitcoin-investeringen hebben mijn leven veranderd omdat ik mijn bitcoin heb geïnvesteerd met de heer Anderson Carl. Hij is een professionele handelaar en hij helpt me mijn bitcoin te verhandelen en hij kan jou ook helpen. Mijn eerste investering bij Anderson Carl, ik heb tot $ 2.600 geprofiteerd met mijn investering van $ 200 in 7 dagen. Ook deze week kijkend, wat bent u van plan te bereiken? Neem nu die stap en neem contact op met Anderson Carl via whatsapp: +1(252)285-2093 Email:(andersoncarlassettrade@gmail.com) Ik raad je aan niet te aarzelen. Hij is geweldig.

Reageer op dit bericht

Meer nieuws

Work in progress...

Op ons internationale kanaal Hortibiz Daily News starten we binnenkort met 'Medical Monday'. Wat dit precies...