Blog: Verschraling in de sierteelt is een kans voor de markt!

15-05-2018    09:46   |    Goedemorgen

Een weblog van Eric Flinterman, sparringpartner voor ondernemers in de tuinbouw bij ABAB Accountants en Adviseurs, exclusief geschreven voor Goedemorgen.

Er wordt veel gesproken over de negatieve gevolgen van de verschraling van het assortiment in de sierteelt. Het afzetsysteem, veredeling, ontwikkelen van programma’s voor biologische gewasbescherming maken de teelt van kleine gewassen te duur. Gebrek aan bedrijfsopvolgers versterken de verschraling. 

Maar is dat nu zo erg? Naar mijn mening is het antwoord op die vraag: nee! Verschraling van het assortiment biedt telers juist veel kansen. Wie zit er op de 30e oranje gerbera te wachten? Zoveel verschillende rassen die veel op elkaar lijken, dat is niet alleen onoverzichtelijk maar is zelfs schadelijk voor de afzet. Door de zeer grote aantallen rassen weet de bloemist en zeker de consument niet meer welke rassen goed zijn en welke minder van kwaliteit zijn. Een negatieve ervaring met één ras is funest voor de soort.

Zo bepaalt Red Naomi de markt van rode rozen en Avalanche die van witte rozen. Op deze manier zorgen twee goede rozen waar de bloemist op kan vertrouwen voor een mooi rendement.

Beperkte keuze
Natuurlijk is een breed assortiment goed voor de afzet. De consument wil wat te kiezen hebben. maar het zeer grote aantal rassen in allerlei varianten maakt de markt erg ondoorzichtig en belemmert herhalingsaankoop. Een beperking van de keuze zorgt voor een aantrekkelijker aanbod.Mocht het assortiment op den duur te smal dreigen te worden, dan biedt dat juist kansen. Telers kunnen daarop inspelen door gericht niches te gaan telen die voldoen aan de vraag van de markt. Zo bouwt u strategische relaties op met uw klanten met een beter rendement tot gevolg.Dit proces is nu al gaande. Het aantal producten neemt af en het assortiment wordt meer op de vraag afgestemd. Doet u mee? 


Reacties (0)

Er zijn nog geen reacties

Reageer op dit bericht

Meer nieuws

Meet&Greet met Flora Ola bij FHS

Er is weer een Meet&Greet bij Flower Handling Services in Naaldwijk. Donderdag 24 januari 2019 kun je van 9 tot 13 uur kennismaken met het...

Chinese landbouwminister op bezoek

Qu Dongyu, de Chinese viceminister van het ministerie Landbouw en Plattelandsontwikkeling, was maandag voor een kort bezoek in Nederland. In...