Blog: Eerbetoon uitvinders dl. 2: Voor altijd verbonden

21-02-2020    07:00   |    Rudi Riemens

Een weblog van Rudi Riemens, octrooigemachtigde en partner bij Octrooibureau EP&C in Rijswijk. Hij schrijft deze weblog exclusief voor Goedemorgen.

Als octrooi- en modelgemachtigde heb ik het voorrecht om veel bijzondere mensen te mogen ontmoeten. Innovatieve en creatieve denkers die de wereld helpen verbeteren en economische voorspoed voor hun omgeving realiseren. In een drietal blogs breek ik graag een lans voor “De Uitvinder”, zodat we hen nog beter begrijpen en waarderen.

Vermelding als uitvinder: een wettelijk recht
Soms heb je van die uitvindingen die zo vernieuwend, vernuftig of slim zijn, dat de bedenker de eer krijgt toebedeeld dat het product naar hem of haar vernoemd wordt. Wat te denken van de “dieselmotor” van Rudolf Diesel, het “röntgenapparaat” van Wilhelm Röntgen, het “brailleschrift” van Louis Braille, of de “morsecode” van Samuel Morse. Maar ook de “rubiks-kubus” van Ernő Rubik is hiervan een mooi voorbeeld.

Een andere grote eer is als bijna iedereen weet wie ergens de uitvinder van is. Wat te denken van de uitvinder van de stoommachine James Watt, de uitvinder van de gloeilamp Thomas Edison, de uitvinder van de telefoon Alexander Graham Bell.

Voor elke uitvinder geldt overigens dat het een wettelijke recht is om als uitvinder met naam en woonplaats vermeld te worden op een octrooi. Dit is in een apart artikel opgenomen in de octrooiwet, en kan indien nodig zelfs worden afgedwongen via een rechter. Dit waarborgt tevens dat zij tot in lengte van dagen terug te vinden zullen zijn als uitvinder van hun uitvinding!

Tuinbouw: Piet Bom
In het kader van mijn drieluik Eerbetoon aan uitvinders, leek het me goed om een lans te breken voor zo’n variant in de Tuinbouw. Daarbij moest ik eigenlijk meteen denken aan een interessante man die ik vorig jaar op de GreenTech persoonlijk heb mogen ontmoeten: Piet Bom. In 1982 bedacht hij een vernuftige aluminium extrusie-profiel goot voor de kassenbouw.

    

De aluminium goot vervult meerdere functies tegelijkertijd: hij scheidt regenwater van condenswater, je kunt er glazen ramen afdichtend in bevestigen, de goot vervult een cruciale constructieve rol in een kas, etc. Tuinbouwers over de hele wereld maken nog steeds volop gebruik van deze multifunctionele aluminium goten van Bom. En zijn uitvinding werd dan ook terecht beloond met een exclusief octrooirecht.

De eer die het verdient
Zoals u in mijn vorige blog kon lezen heb ik grote bewondering voor dit soort innovaties. Het lijkt me niet meer dan terecht als die bewondering wat weider verspreidt raakt. De goot van Piet Bom lijkt me een prachtig voorbeeld van een geoctrooieerde uitvinding die wat mij betreft zelfs de naam van de uitvinder mag dragen. Daarom pleit ik voor de algemene introductie van: “De Bomgoot”. Iedereen kent hem, iedereen gebruikt hem, en hij is al bijna 40 jaar een standaard in de Tuinbouw. Geef deze uitvinding de eer die het verdient.

En laat het een begin zijn. Ik ken persoonlijk nog een aantal echt goede uitvinders in de Tuinbouw. Ik ben heel benieuwd welke uitvindingen volgens u dezelfde eer verdienen. Laat het me weten (rudi.riemens@spam-protectepc.nl). Dan zetten we samen deze uitvinders in het zonnetje die de Tuinbouw de innovatieve sector maken die het is!
 


 


Reacties (2)

Jan Willem at 21.02.2020

Volgens mij verdient de uitvinders van het buisrailsysteem ook alle eer. Ik weet niet wie het is maar op blz. 142 in "de canon van de kassen' lees ik dat dat Jaap Vergeer is.

Rudi at 26.02.2020

Jan Willem,

Het buisrailsysteem is inderdaad ook een prachtig voorbeeld.

Zou je mij een mail kunnen sturen op bovenstaande mailadres, ik heb nog een vraag voor je.

Groeten, Rudi.

Reageer op dit bericht

Meer nieuws

Luister TBM Live terug!

Vanochtend kon je op Paprika Tasty Radio weer luisteren naar een uitzending van TuinbouwMarkplaats Live. Je...

Instagram: Maandag 13-07-2020    11:26
Overbrugging flexwerkers blijft langer open 13-07-2020    11:16
Overname Arling 13-07-2020    10:59
AH werkt tekorten weg na boerenprotesten 13-07-2020    10:55
La Place sluit kwart vestigingen 13-07-2020    10:46
Twitter: Work in progress 13-07-2020    10:33
'Data gedreven telen kan al' 13-07-2020    10:02
Gewijzigde RUB-lijst 13-07-2020    09:51
Filmmaker in nieuwe EAT THIS! 13-07-2020    09:46
Sion slaat 2 miljoen liter water op in gierzakken 13-07-2020    09:38
  Ga naar het nieuwsarchief