Bevoorrading supermarkten wordt niet geblokkeerd

17-12-2019    10:05   |    AgriHolland

Farmers Defence Force is niet van plan om woensdag 18 december de bevoorrading van supermarkten te blokkeren. Dat bleek maandag 16 december tijdens de behandeling van het kort geding dat door de brancheorganisatie van supermarkten CBL tegen de boerenactiegroep was aangespannen. De rechter doet vandaag schriftelijk uitspraak in deze zaak.

Op de vraag van de rechter of het hinderen van de distributiecentra een onderdeel is van de acties, gaf Farmers Defence Force aan dat er geen sprake zal zijn van blokkades. Volgens actiegroep is de eis van het CBL voor een verbod dan ook niet terecht, omdat deze niet gebaseerd is op een werkelijke dreiging. De rechter kon zich wel voorstellen dat het CBL zich bedreigd voelt. Daarnaast is de rechter van mening dat het doel van de acties duidelijk moet worden gemaakt.

Farmers Defence Force verwees bij de rechter naar een convenant, waarin er wordt geëist dat er een 'fairtrade-concept' moet komen voor boeren. Daarnaast wil de actiegroep dat er een onafhankelijke berekeningssystematiek komt, zodat boeren gegarandeerd hun kostprijs verdienen. Farmers Defence Force wil ook dat supermarkten hun marges openbaar maken en dat de producten uit Nederland de voorkeur moeten krijgen in de Nederlandse supermarkt. Verder eist de organisatie dat de betalingstermijn van supermarkten korter wordt dan 90 dagen.


Reacties (0)

Er zijn nog geen reacties

Reageer op dit bericht

Meer nieuws