Betuwse tuinbouwhistorie nu online toegankelijk

25-03-2019    09:44   |    Goedemorgen

Het Regionaal Archief Rivierenland heeft dankzij een bijdrage van € 2.800 van de Henriëtta Stichting ruim 6.500 pagina’s van Het Betuws(ch) Tuinbouwblad gedigitaliseerd. Hiermee is een belangrijke bron voor de geschiedenis van de tuinbouw in het rivierengebied online beschikbaar gekomen.

Het Betuws Tuinbouwblad kwam uit van 1941 tot 1971 en ging over de tuinbouw in het rivierengebied. Het werd oorspronkelijk uitgegeven door de Vereniging van Oud-leerlingen van de fruitteeltschool in Geldermalsen. De artikelen in het blad gingen over de grote (technologische) veranderingen die in die jaren plaatsvonden in deze sector. Nieuwe teelttechnieken, de komst van allerlei machines, ruilverkavelingen, nieuwe kennis van plantenkunde etc. veranderden de tuinbouw in deze periode enorm.

Studiezaal
Het Regionaal Archief Rivierenland is de enige openbare instelling in Nederland die een nagenoeg complete serie van het Betuws Tuinbouwblad bezit. Enkele ontbrekende nummers bleken te berusten in de Universiteitsbibliotheek Groningen, die direct medewerking toezegde voor de digitalisering. De digitale versie van het Betuws Tuinbouwblad is op dit moment alleen in te zien op de studiezaal van het Regionaal Archief Rivierenland, J.S. de Jongplein 3 in Tiel. De studiezaal is geopend van dinsdag t/m vrijdag van 9.00 tot 16.30 uur. Kijk voor meer informatie over het RAR op www.regionaalarchiefrivierenland.nl.
De Henriëtta Stichting ondersteunt organisaties die zich bezighouden met het bewaren, tentoonstellen en in stand houden van het streekeigene op agrarisch terrein in het rivierengebied. Kijk voor meer informatie op www.henriettastichting.nl.

Op de foto: Ella Kok-Majewska, directeur/streekarchivaris van het RAR neemt de cheque voor de digitalisering van het Betuws Tuinbouwblad in ontvangst van Bram Wesselo, voorzitter Henriëttastichting.


Reacties (0)

Er zijn nog geen reacties

Reageer op dit bericht

Meer nieuws

Het wordt heet... heel heet!

De zomer begint morgen nog bescheiden met zo'n 20 graden, maar volgende week krijgen we gelijk al te maken met een hittegolf, zo kondigen de...

Voedselcontrole ondermaats

De manier waarop de veiligheid van voedsel gecontroleerd wordt in Nederland schiet tekort. Er is geen gestructureerde aanpak om opkomende...