Belang 'politiefilters' in watersysteem vaak vergeten

23-07-2021    08:33   |    Glastuinbouwwaterproof.nl

In productoverzichten of technische beschrijvingen van watergeefsystemen zul je ‘politiefilters’ tevergeefs zoeken. Productmanager Stefan Bakker van Netafim gebruikt de term echter vaak. “De politie is meestal onopvallend aanwezig, maar staat altijd klaar om in te grijpen bij calamiteiten”, zegt hij op Glastuinbouwwaterproof.nl.

“Kraanvakfilters hebben in watersystemen op tuinbouwbedrijven een vergelijkbare rol. Zorg dat er ‘politiefilters’ in je systeem zitten, want als het fout gaat wil je ze echt niet missen.”

Kraanvakfilters vormen de achtervang in het watersysteem. In vergelijking met het schermfilter van 100 micron dat direct achter de watergeefunit hoort te zitten, is hun poriegrootte van 130 of 200 micron zo ruim dat ze eigenlijk niet kunnen vervuilen.

Geen overbodige luxe
“Gelukkig is dat meestal ook het geval. Ze zitten er wel, maar zolang alles goed gaat merk je er niets van”, vat Stefan Bakker samen. “Om die reden lijken politiefilters misschien een overbodige luxe. Toch zijn ze dat niet.” Kraanvakfilters bewijzen hun nut pas echt wanneer er iets grondig mis gaat. Soms in letterlijke zin, wanneer er door een calamiteit of na werkzaamheden grond in de hoofdleiding is gekomen en deze niet adequaat is voorgespoeld voordat hij weer in bedrijf is genomen. Als andere mogelijke bron van vervuiling noemt Bakker een gescheurd of zelfs een ontbrekend schermfilter. Wanneer er in dergelijke situaties geen kraanvakfilters zijn om op terug te vallen, kunnen in één klap duizenden druppelaars ernstig vervuild raken en uitvallen.

Lees hier verder


Reacties (0)

Er zijn nog geen reacties

Reageer op dit bericht

Meer nieuws

Meer gas uit Noorwegen

Noorwegen gaat meer gas aan Europa leveren om de forse stijging van de energieprijzen te keren. Het Noorse...

Instagram: IJskoude kas?

KG Greenhouses is momenteel bezig met een project in IJsland. Daar bouwt het bedrijf een kas van 3.500 m2....