Aardwarmteboring gestart in Maasdijk

18-05-2022    09:49   |    Goedemorgen

Glanzend paars: een beitel zo hard als diamant, een champagnefles en een stralende zon. Ingrediënten voor de start van de eerste boring van Aardwarmte Maasdijk. Met het stukslaan van de champagnefles is de boorkop traditioneel ingewijd. De boring van de eerste put tot een diepte van 2,9 kilometer start in de week van 16 mei.

De afgelopen weken is aan de Lange Kruisweg in Maasdijk de boortoren opgebouwd. HVC realiseert hier samen met warmtecoöperatie Maasdijk een aardwarmteproject. Tachtig glastuinbouwondernemers worden bij een positief boorresultaat over anderhalf jaar op duurzame aardwarmte aangesloten. Het gaat om zo’n vijfhonderd hectare aan kassen met groenten, planten en bloemen. Dat is vergelijkbaar met de oppervlakte van 333 voetbalvelden en staat gelijk aan het gasverbruik van meer dan vijftigduizend huishoudens.

In totaal worden zes putten (drie doubletten) achter elkaar geboord. Daarbij bevinden de putten zich bovengronds enkele meters naast elkaar. De putten worden schuin geboord waardoor ondergronds op diepte een grote afstand is tussen de putten onderling (1,5 tot 2 kilometer). Geologisch onderzoek toont aan dat in deze ondergrond de Alblasserdam aardlaag geschikt is voor de winning van aardwarmte, de boringen leveren het bewijs in welke mate de ondergrond geschikt is. De boring neemt per put ongeveer een maand in beslag, is de verwachting. Dus voor zes putten in totaal een halfjaar.

In stappen boren         
“Het boorproces voor de eerste put is in twee stappen opgedeeld. Bij het boren gaat er eerst een buis de grond in tot een diepte van ongeveer 1200 meter. Daarna starten we met het boren tot een lengte van 3200 meter. De putten worden geheel voorzien van binnenbuizen van glasfiber epoxy (GRE). Ze zijn hierdoor langdurig beschermd tegen corrosie. Deze innovatieve aanpak is leidend voor het putontwerp in de geothermie, vertelt Gerrit Schurink (boormanager HVC). “Dit wordt de standaard en is een grote stap voorwaarts in kwaliteit en betrouwbaarheid van geothermiebronnen in Nederland. Met deze Industriestandaard Duurzaam Putontwerp garandeert de sector dat aardwarmte veilig en verantwoord kan worden gewonnen zonder risico voor de drinkwatervoorziening.”

Als de eerste twee boringen zijn gedaan, volgt een well test. Dit is om te kijken of de temperatuur en opbrengst het verwachte vermogen opleveren. De prognose is dat de drie doubletten gezamenlijke ongeveer 50 MWth warmte kunnen produceren. Ruim voldoende voor de tachtig telers. Daarnaast wordt onderzocht of ook woonwijken, zoals Waelpolder, kunnen aansluiten.


Reacties (0)

Er zijn nog geen reacties

Reageer op dit bericht

Meer nieuws

Morgen op PTR: Benfried

Cor Poppe, productmananager Gewasbescherming en Meststoffen bij Benfried, is vrijdagochtend te gast in de...