Blog: Door de wasstraat!

Blog: Door de wasstraat!

Een weblog van Hans Ligtenberg. Hij is oud-docent Groene bedrijfskunde aan de Hogeschool Inholland in Delft en als vrijwilliger actief bij PUM. Deze weblog schreef hij exclusief voor Goedemorgen.

Ik mocht een nachtje logeren in het Reinier de Graaf ziekenhuis in Delft. Ze waren daar nog maar net bekomen van het coronadrama. Ik stond al op de rol begin april voor een knieprothese (op de planning een operatie van 90 minuten) maar werd natuurlijk uitgesteld.

Ik mocht mij op vrijdag om 10.00 uur melden en was op zaterdag om 15.00 uur weer thuis. Bizar snel. Als ik kijk naar de zorg en haar medewerkers dan maak ik een diepe buiging. Professioneel, hard werkend, zorgzaam en zeer betrokken. Nu heb ik in de 28 uur die ik in het ziekenhuis verbleef wel 10 verschillende verpleegsters en meerdere artsen even gezien. Allemaal lieve mensen, maar gezien het tempo en de vele wisselingen van afdeling is er geen gesprek te voeren en van klantenbinding is geen sprake. Geen tijd voor een gezellig praatje. Kortom een professioneel productiesysteem waar de menselijke maat wordt vorm gegeven door korte momenten van aanwezigheid van een stel lieve verpleegsters. Zij moeten ook allemaal het gevoel hebben aan de lopende band te staan. Als patiënt heb je achteraf het gevoel dat je door een soort "klinische wasstraat" gegaan bent. Is het dan nog wel leuk om in een ziekenhuis te werken? Alleen nog zwaar zieke gevallen en een verzameling "dagvlinders" zoals ik.  

Dit doet mij denken aan de situatie in andere productiesystemen zoals de vleesproductie- en verwerkende industrie, distributiecentra als Bol en Amazon, de huidige pakketdiensten etc. Als je hoort dat je bij bedrijven als bijvoorbeeld Amazon niet ziek mag worden en zelfs geen toiletbezoek wordt toegestaan. Je bij de pakketdienst je 3 slagen in de rondte moet werken voor een fatsoenlijk salaris. Efficiency en productie zonder menselijke maat, er gaat hier iets niet goed!

Maar... wat zou het fijn zijn als wij onze mooie sector weer dichter bij de consument kunnen brengen. Als sector hebben wij heel veel te bieden wat de consument zou moeten aanspreken: gezond voedsel, schoonheid, gezondheid en alles "hand made". Ook nog organic geproduceerd, handmatig geoogst, voorzichtig behandeld en met zorg verpakt. Gemaakt met aandacht voor de natuur en moeder aarde.

En... dit alles voor een meer dan redelijke prijs (mag best iets meer zijn, dat geldt ook voor de werkers in de zorg).

Zorg goed voor elkaar en blijf gezond!

Bron: Hans Ligtenberg

Deel artikel