Tip Alstroemeria week 5-2017

01-03-2017    22:12   |    Marco de Groot

Bladkwaliteit

Blad kwaliteit:

 

Na een periode van koel en helder weer, komt er nu weer een omslag naar vochtiger en donkerder weertype.  Dit kan leiden tot zachtere gewassen. Vooral het blad is gevoelig voor overgangen in het weer. Nu we aan het eind van de winter aanbeland zijn, is het juist van belang om de gewassen toch zo goed mogelijk voor te bereiden op de sterke klimaatovergangen qua instraling en planttemperatuur. Het is ook juist deze periode, dat er vaak de meest problemen zijn met witte puntjes/streepjes in het blad of bladpunten.

 

Het stimuleren van de verdamping door het afvoeren van vocht en voorkomen van een te sterke afkoeling zijn daarbij de belangrijkste aspecten. Verdamping hangt vooral af van de stand van de huidmondjes, bladtemperatuur en de hoeveelheid vocht in de kaslucht. Om vocht af te voeren moet er energie toegevoerd worden; met belichting om huidmondjes te openen en blad op te warmen of met een buis om kaslucht op te warmen en bladtemperatuur te verhogen. Een kier in de luchting is nodig om dit vocht af te voeren. Stel deze kier in op basis van buitentemperatuur, dit garandeert een rustige en stabiele regeling. Lucht boven het nagenoeg gesloten doek. De meeste doeken laten meer dan 20 gram vocht per m2 per uur door, dit is veel meer dan de verdamping van Alstroemeria in de nacht. Echter een 100 % gesloten doek wordt kouder dan een 98 % gesloten doek. Dit leidt tot meer uitstraling.

 

Op heldere dagen mogen de lampen boven de 400 umol PAR uitgeschakeld worden.  Belicht echter altijd weer aan het einde van de middag om te sterke afkoeling door uitstraling te voorkomen.

Uitstraling is de hoofoorzaak van de rood-paarse bladeren in de koppen van de planten. De planten kunnen de assimilaten niet voldoende verwerken. Een warme kop van de plant en een voldoende hoge planttemperatuur zijn daarbij essentieel. Let dat het energiedoek  dus minimaal 1 uur voor zononder sluit om een te sterke daling van de planttemperatuur te voorkomen, ongeacht buitentemperatuur. Ook in de rest van de nacht de doeken op 98% houden.

 

 


Reacties (0)

Er zijn nog geen reacties

Reageer op dit bericht

Meer nieuws

Dat verdient een... foto!

Onze fotograaf Glenn Mostert komt werkelijk overal. Zoals onlangs bij Opti-flor voor de speciale KAS-uitgave vol topwerkgevers die deze week...